На 17 май от 19:00 часа предстои официалното откриване на

...
На 17 май от 19:00 часа предстои официалното откриване на
Коментари Харесай

Маргарита Доровска: Биенале се прави с много любов, ентусиазъм и отдаденост

На 17 май от 19:00 часа следва формалното разкриване на изложбите, които оформят рамката на 24-то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството, в Музея на хумора и сатирата в Габрово – едно от най-големите събития в центъра на обичайния Фестивал на хумора и сатирата.
На церемонията ще участват министърът на културата Боил Банов, кметът на община Габрово Таня Христова, дипломати, както и създатели от целия свят. Специални посетители на събитието са и няколко от членовете на интернационалното жури - Марилена Нарди, Чавдар Николов, Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков. Тогава ще бъдат оповестени и носителите на премиите в двата раздела от селекцията. По формалната тематика на Биеналето - " Измерения на общественото " - се включиха за присъединяване 649 създатели от 69 страни. От тях интернационалното жури утвърди 150 създатели със 182 произведения.
От 17 май до 30 септември публиката може да види изложения на карикатури и на модерно изкуство, подбрани от формалното жури. " Град Градина " – галерия - игра с градски бели и добрини (за деца сред 6 и 12 години), " Паркът на Хумора " - галерия за историята на скулптурния парк към Музея, както и " Златният Езоп " - галерия с всички отличени с огромната премия произведения от 1973 до 2017 година. В края на Биеналето през септември следва и представянето на Нонументи – галерия за монументи и обществени пространства, които са изменили символното си значение вследствие на политически и обществени промени.
По мотив началото на огромното събитие,  беседва с Маргарита Доровска , шеф на Дома на хумора и сатирата в град Габрово.


Изложбите за подигравка и модерно изкуство са най-значимия дял от биеналето. Темата тази година го предполагаше, тъй че някои от творбите в раздел модерно изкуство са в градска среда и съм уверена, че ще провокират специфичен интерес. За пръв път вършим галерия за деца по тематиката на Биеналето - с създател Невена Екимова и заглавие " Град Градина. В " Град Градина " децата са свободни да трансформират града, подканяме ги да вземат решения, да са смели в правенето на градски бели и добрини. Това Биенале е повече от изложения, които ще останат няколко месеца в музея - то е развой, диалог, уповавам се спор, тъй че следете програмата от събития, която го съпровожда. В последния месец от Биеналето, септември, ще открием и последната галерия - " Нонументи ", отдадена на монументи и обществени пространства, изгубили или трансформирали символната си стойност вследствие на политически промени, а немската театрална компания " Лигна " ще показа радио балет пред Дом-паметника на Българска комунистическа партия на Бузлуджа.

Темата е настояща на всички места по света. Но в случай че понятието за общественото е разколебано в световен проект, то още по-трудно е да го заковем и вкараме в действителна приложимост тук, в България. Общество, чиито членове не са имали доста благоприятни условия за избор в обществената сфера, били са направлявани от агитация и обезкуражавани да имат мнение заради уязвимостта на частния си живот, през днешния ден, цели 30 години след края на хватката на тоталитарното държавно управление, ние към момента се свеним да отстояваме правата си и да стоим зад отговорностите си, да пазиме свободата си и да направляваме публичния спор, без да се оставяме да ни разсейват или притискат.
Трябва да признаем, че за нас като обществена институция е значимо да чуем разнообразни гласове по тематиката, това ни оказва помощ да осъвременяваме задачата и програмата си, да бъдем съответстващи и съответни. За нас е значимо да бъдем публично значими и изкуството и културата, които представяме, да провокират интерес и да способстват към публичния спор. Егоистично видяно, опитваме се да декодираме трансформациите на обществената сфера през днешния ден и това да е от употребява за нас в предефинирането на личните ни задания.

С доста обич, възторг и отдаденост, с ослепителен и железноотговорен екип, на места с кахъри. Отдавна не сме имали толкоз доста посетители за Биеналето, доста от участващите актьори ще участват на откриването, тъй че след много положен труд, в този момент е време да се забавляваме, да срещнем хората, чиито творби демонстрираме с публиката. Предизвикателството в този момент е да удържим диалога жив и деен до септември, да дадем пространство на още и разнообразни гласове.


Имаме две обособени журита - за подигравка и за модерно изкуство. Членовете им са надлежно водещи международни имена в карикатурата и куратори: Мартин Роусън, който разгласява карикатури във вестник " Гардиън " и редица значими английски издания, Чавдар Николов, съосновател на " Прас-Прес " и създател на добре познатите у нас анимирани карикатури, Марилена Нарди - доста награждавана, италианска карикатуристка с извънредно грациозен и безапелационен жанр. Журито за модерно изкуство включва Васъф Кортун, куратор с голяма роля за развиването и одобряването на Истанбул като международна сцена за модерно изкуство, Берта Зихел, американка, поканена при започване на новото хилядолетие да оглави медийния департамент на Музея Рейна София в Мадрид и да сътвори сбирка от видео изкуство и Антон Стайков, заместник-председател на СБХ, извънреден откривател, куратор, публицист, който за повторно е част от журито на Беиналето.
Журито избира творбите, които вземат участие в изложбите, както и взема решение кои от тях да бъдат наградени със " Златен Езоп " и премията на град Габрово за млад създател. В дните на откриването ще показват лекционна стратегия по тематиката на Биеналето - в петък Антон ще приказва за Места за комизъм и не-места за комизъм, Васъф ще приказва за обществените институции в изкуството и измененията, които се случват в институционалното поле, а Берта ще приказва за интернет като нова обществена сфера и по какъв начин това основава нова рамка за известната просвета.
В събота, още веднъж в лекционен панел, свои работи ще показват в лекция Чавдар Николов и Марилена Нарди и ще приказваме за карикатурата като обществено изкуство и ролята ѝ в публичния спор.

Всяко Биенале е мъчно по друг метод, само че имам вяра, че след най-голямото тестване за нас като институция - зората на 90-те години на предишния век, в този момент компликацията ни не е в това да оцеляваме, а в това най-точно и ангажиращо да улавяме пулса на съвремието ни. Който се занимава със ирония, знае, че да си истинен, а това е единствения път пред сатирата, в никакъв случай не е елементарно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР