На 16 юни Федералният резерв на САЩ публикува прогноза за

...
На 16 юни Федералният резерв на САЩ публикува прогноза за
Коментари Харесай

Америка започна да обеднява

На 16 юни Федералният запас на Съединени американски щати разгласява прогноза за нулев напредък за второто тримесечие. Тъй като през първото тримесечие имаше спад на Брутният вътрешен продукт, в най-голямата стопанска система в света публично беше записана същинска криза.

Рецесията е фаза от икономическия цикъл, когато стопанската система пада и се забавя. За криза се споделя, когато Брутният вътрешен продукт понижава две следващи тримесечия. По време на криза приходите на семействата падат, цените се покачват, фирмите всеобщо банкрутират, безработицата пораства, общественото напрежение се покачва и впрочем.

На фона на прогнозата на ФР американските фондови пазари се сринаха. Ако този срив беше незабавен, тогава ситуацията нямаше да е толкоз плачевно. Но „ усвояването “ на пазарната капитализация на американските корпорации продължава от декември предходната година и за това време тя потъна с 13 трилиона $.

Най-лошо е ситуацията на пазарът при НАСДАК, който е изгубил една трета от цената си (три хиляди високотехнологични компании). Загубите са впечатляващи: “Нетфликс”- -70%, “Пейпал” - -60%, “Фейсбук” - -48%, НВИДИА - -44%, “Тесла” - -43%, “Биткойн” - -38%, “Амазон” - -36%, “Епъл” - -25%, “Гугъл”- -24%, “Майкрософт” - -23%. Пазарът на криптовалути падна от три трилиона на по-малко от трилион. Такъв внезапен спад на борсовите показатели предвещава задълбочаваща се криза в стопанската система, което се схваща добре от милиони американци, които са привикнали да стартират деня си с четене на борсови доклади.

Поради това упованията на потребителите в Съединени американски щати непрестанно падат. Американските жители не имат вяра, че финансовото им състояние ще се усъвършенства, а в противен случай, имат вяра в най-лошото. „ Потребителските настроения [в САЩ] са паднали с 14% по отношение на май, като не престават наклонността на спад през последната година и доближават най-ниското си записано равнище от дъното, достигнато в средата на рецесията от 1980 година Всички съставни елементи на показателя на настроенията са паднали този месец, като най-резкият спад в бизнес изискванията за идната година е спад от 24% по отношение на май. Оценките на потребителите за персоналното им финансово състояние са се влошили с към 20% “, съгласно изследване от университета в Мичиган.

Домакинствата в Съединени американски щати бързо обедняват. През второто тримесечие на 2022 година се предвижда най-големият срив в чистата стойност на семействата в американската история. Неочаквано потребителските разноски паднаха с 0,3% през май спрямо 2021 година Като се вземе поради инфлацията от 8,3% през май, това дава спад в действителните продажби с 8,6%. „ Поради скорошния срив в цените на акциите американските семейства са изгубили най-малко 20 трилиона $ от личното си благосъстояние, просто тъй като финансовите активи (за разлика от материалните активи като недвижими имоти) съставляват голямото болшинство от балансите на семействата в Съединени американски щати (поне за горните 10%; долните 50% съвсем нямат активи, само че имат доста отговорности, т.е. дълг) “, написа “Блумбърг”.

Американците, богати и небогати, изгубиха 20 трилиона $ по време на президентството на Байдън. Трудно е да се каже какво усещат и какво чакат. Едва ли нещо хубаво. „ Част от повода, заради която Байдън не е полудял от този рекорден срив в чистата стойност на американските семейства, е, че до момента най-богатите американци поемаха тежестта, а положението на американски милиардери падна с 800 милиарда $ от своя пик на фона на острите загуби на акции, криптовалути и други финансови активи “, присмиват се анализаторите на “Блумбърг”.

Но това е единствено началото и „ покачващите се лихвени проценти стартират да раздрусват жилищния пазар, където фамилиите от междинната и работническата класа кътат по-голямата част от благосъстоянието си “. Да не приказваме за инфлацията. Тя най-вече смущава и потиска Америка. „ Очевидно е, че инфлацията е недопустимо висока “, сподели министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън. „ Важно е да се признае, че Съединените щати сигурно не са единствената напреднала стопанска система, страдаща от висока инфлация “, сподели Йелън. „ Виждаме я във Англия, виждаме я във Франция, Германия, Италия и аргументите за това са световни, а не местни”. Намериха по какъв начин да утешат американците.

Нарастващата световна рецесия в действителност визира цялата планета. Най-големият корпоративен осигурител в света “Алианц” издаде предизвестие за идното внезапно увеличение на митингите, гражданските безредици и стачките. „ Гражданските безредици са даже по-голяма опасност за доста компании от тероризма “, се споделя в изказването.

В Америка това предсказване към този момент стартира да се сбъдва. Железопътните синдикати дават обещание да провеждат общонационална стачка. Дълго се оплакваха от живота, не бяха чути. Една стачка може да сковава цялата железопътна мрежа на Съединени американски щати. Предвид сегашните компликации с логистиката, това в допълнение ще задълбочи дефицита на артикули и ще увеличи инфлацията. Приблизително 28 % от всички артикули в Съединени американски щати се доставят по железопътен превоз.

Между другото, на фона на не по-малко, само че в прочут смисъл по-големи стопански проблеми във Англия, английските железничари също оповестиха обща стачка. В нея вземат участие 40 хиляди души. Около половината от железопътните линии ще бъдат затворени. Кралството не е виждало сходни стачки през последните четиридесет години. Британската стопанска система също пада за трети следващ месец.

Глобалната рецесия единствено се задълбочава. В Русия това не се усеща. Макар че, несъмнено, тя няма да ни заобиколи. Все отново ще следим международния апокалипсис ненапълно извън. Няма да злорадстваме, само че ще помним, че който копае гроб другиму, самичък попада в него. Тази рецесия на Запад стартира не поради съветската специфична интервенция в Украйна, а доста преди нея. И даже не поради отговора на Русия на западните наказания. Но би трябвало да се признае, че стартира таман в точния момент.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР