На 16 февруари 1568 г. е издадена присъда от Светия

...
На 16 февруари 1568 г. е издадена присъда от Светия
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-масовата смъртна присъда в историята? Издадена е на днешната дата

На 16 февруари 1568 година е издадена присъда от Светия трон, с която цялото население на Нидерландия, като се изключи няколко поименно изброени лица, е наказано на гибел. Тя става причина за Осемдесетгодишната война.

На празника Въведение Богородично през 1566г. дребен случай пред катедралата на Антверпен слага началото на всеобщ протест на калвинистите, които атакуват църкви и унищожават скулптури и изображения на католическите светци, които считат за еретични.

Безредиците не престават с месеци и Филип II изпраща в Нидерландия войска, отпред с херцог Алба, станал прочут като Железния херцог, която би трябвало да възвърне реда.

Непосредствена причина за последвалата 80-годишна война става присъдата, издадена от Светия трон на 16 февруари 1568 година, с която цялото население на Нидерландия, без въпросните няколко няколко поименно изброени лица, е наказано на гибел.

Крал Филип II я удостоверява и подрежда да бъде приведена в осъществяване.

Осемдесетгодишната война, познато и като Нидерландско въстание, продължава от 1568 до 1648 война за избавление на разбунтувалите се нидерландски провинции от властта на Испания.

Между 1585 и 1604 година Англия също взе участие със свои войски, подкрепящи бунтовниците. В хода на войната, новосъздадената Република Съединени провинции се трансформира в международна мощ и претърпява невиждан стопански, теоретичен и културен напредък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР