На 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано

...
На 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано
Коментари Харесай

Прокуратурата с нови разкрития: ОПГ с участието „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а

На 16.03.2023 година бе дадена конференция по отношение на формирано досъдебно произвеждане под управлението и надзора на Софийска градска прокуратура за управление и присъединяване в проведена незаконна група, основана за приемане на приходи от незаконна активност, пране на пари и данъчни закононарушения. На нея бяха показани част от събрани доказателства, от които се открива, че лица, обект на следствия, подсъдими и други организират срещи и диалози за образуване на акция в Съединени американски щати, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване активността на правоохранителните органи, в това число предприемането на дейности, които биха довели до компрометиране и премахване на висши магистрати и полицейски чиновници.

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред материални доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: „ ВТБ “ - отговарящ на абревиатурата на съветската външно-търговска банка, включена в санкционни описи на Европейски Съюз и САЩ; „ Цецо от Белград “ - евентуално укриващият се в Сърбия Цветан Василев, обвиняем за управление на проведена незаконна група  и длъжностно заграбване на 2,7 милиарда лева от КТБ, довело до банкрута на банката.  Иззет е и лист с название „ ВРЕДИТЕЛИ за уволняване “, съдържащ лист с имената и настоящите длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на профилираното правораздаване.  

Беше показано и наличието на два броя флашпамети, съдържащи  звукови файлове, представляващи диалози сред следните лица - Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение „ задържане под стража “), Красимир Каменов (привлечен в качеството на обвинен за подбуждане към убийството на някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, разгласен за интернационално търсене в системата на Интерпол, с евентуално местоположение ЮАР), Овидиу Семенеску (обявен за интернационално търсене в системата на Интерпол по следствие за присъединяване в ОПГ на територията на България), както и лицето „ Митко BIRD “, евентуално отнасящо се за Димитър Стоянов, публицист. По досъдебното произвеждане в качеството му на обвинен е притеглен и Тони Иванов. (Същият в това време е подхванал дейности по своето укриване отвън територията на страната, открит е в Испания, където е арестуван от способените органи във връзка осъществяване на издадената от СГП Европейска заповед за арест.)  

От досъдебното произвеждане на съображение и по реда на член 216 от Наказателно-процесуален кодекс са отделени материали, като са формирани следните независими досъдебни производства:

Досъдебно произвеждане за това, че в интервала от 2020 година до 24.03.2023 година на територията на Република България е работила проведена незаконна група за да прави в съгласие в страната закононарушения по член 304б, алинея 1 от Наказателен кодекс (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства по отношение на дейности на членове на проведената незаконна група по дискредитиране и затрудняване активността на правоохранителните органи и премахване от служба на магистрати и висши полицейски чиновници.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното произвеждане, на Държавна организация „ Национална сигурност “ е предоставена инспекция, която да откри дали с дейностите по дискредитиране и опит за премахване на магистрати и висши полицейски чиновници,както и затрудняване активността на правоохранителните органи, се заплашва и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за задачата инспекцията следва да се извърши по линия на интернационалното съдействие, за придобиване на значими за следствието обстоятелства и условия.

На Дирекция „ Вътрешна сигурност “-МВР и Дирекция „ Инспекторат “- Министерство на вътрешните работи е предоставено осъществяване на инспекция – какви дейности са предприемани по отношение на висши полицейски чиновници, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за осъществявани заплащания на чиновници на Министерство на вътрешните работи, съпричастни към незаконната активност.

В хода на следствието е отправена нова опасност във връзка с магистрат, работещ по случая, за което е известена Главна дирекция „ Охрана “ при Министерство на правораздаването. На Главна дирекция „ Национална полиция “ е предоставено установяването на лицата, отправили опасността.  

Друго досъдебно произвеждане е отделено за проведена незаконна група за осъществяване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за активността на незаконната група, като с ГДНП-МВР се организират взаимни дейности по следствието за установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за ликвидиране, осъществени в дълъг интервал от време.  

СГП управлява и следствие за данъчно закононарушение, осъществено в интервала от 2017 година до 31.10.2022 година, при което е избегнато установяването и заплащането на данъчни отговорности по Закона за Данък добавена стойност в огромни размери. Предмет на следствие е активността на търговски сдружения, стопанисващи борса „ Слатина “ в гр. София, в управителните органи на които вземат участие свързани с Красимир Каменов лица.  В хода на следствието в края на 2022 година са осъществени претърсвания и изземвания, при които са конфискувани голям брой документи.  

По наказателните производства прокуратурата е упълномощила обособени дейности и на КПКОНПИ и Национална агенция за приходите.  

Назначена и направена е техническа експертиза на телефон, употребен от обвинения Дилиян Георгиев. Същата открива съществуването на дейна връзка през мобилни приложения на обвинения Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

Общият размер на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в развой на разбор. Софийска градска прокуратура дава част от откритата връзка сред посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на проведената незаконна група, за дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски чиновници:  

По досъдебното произвеждане за проведена незаконна група за търговия с въздействие, за реализирането на дейности по премахване на висши магистрати и служители на реда, са налични и голям брой звукови файлове.  Три от тях съставляват телефонни диалози сред оповестения за търсене от Интерпол като подстрекател на ликвидиране на някогашен полицейски чиновник Красимир Каменов със очевидец по делото. В записите се визират разнообразни обстоятелства и условия, свързани с незаконната активност на ОПГ, като се загатват следните имена, абревиатури и други: „ Цецо Василев “, „ Овидиу “, „ Бобока “, „ Митко “, „ Бърд “-а, „ Дилиян “, „ Боян “.

Съдържание на диалог 1

Красимир Каменов: Не бе, брат,.... това е поради Овидиу и поради тоя от Белград - Цецо Василев. Разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо поради нас, нещо да....

Красимир Каменов: Не бе, брат, ти вманиачен ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?

Свидетел: Абе от кое място да знам. Аз да те запитвам.

Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.

Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.

Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкоз.

Свидетел: Щото...

Красимир Каменов: Кой ще потвърди, че имаш връзки с некви такива хора - никой.

Свидетел: Да, да, да.

Красимир Каменов: Ние стоиме надалеч от тия неща. Аз ги познавам тия, но ти от кое място да ги познаваш.

Свидетел: Че беше доста обезпокоена дамата. И крещя, какво ли пък е станало.

Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми описа всичко какво е.

Съдържание на диалог 2

Красимир Каменов: Това са тъкмо тия - ГДНП, макар, че тоя го няма.

Свидетел: Аа, отново от горната страна, от Мишо Наумов…

Красимир Каменов: Да, но не е той тоя път. Други са, само че те са отново негови хора..

Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя отпадък, бе?

Красимир Каменов: Еми всеки миг, всеки миг, брат, ей това все натискам….

Свидетел: Е…бахтии…

Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки миг, умерено! Дадено е всичко каквото би трябвало, чакаме, разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да…

Красимир Каменов: Така, че…сега какво да създадем?

Съдържание на диалог 3

Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.

Свидетел: Ааа, добре....добре.

Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, но нищо съответно нямат, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе нескрито. За в този момент – цялостно мълчание…  

Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…

Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати юристи, това-онова…

Свидетел: Щото се чухме нощес.

Красимир Каменов: Да.

Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К`во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…

Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т`ва му крещя... действай, не се помотвай, ревизира ги тея защо става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш изявление, какво ще му създадат на публицист, а?

Свидетел: Нищо, той си е публицист, какво ще му създадат?

Красимир Каменов: Абе, апелирам ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма по какъв начин.

Свидетел: Добре, аз на следващия ден ще се видя с Боян по този начин или другояче да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…

Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…

Свидетел: …и ще му дам номера на коли….

Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.

Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.

Красимир Каменов: Добре, брат! Айде довиждане!

Свидетел: Айде!

Обемът от обстоятелства и условия, които се ревизират и събират е извънредно огромен, като СГП навреме ще продължи да среща обществеността, по отношение на развиването на наказателните производства.

Настоящата информация се дава след издадено позволение по член 198 от Наказателно-процесуален кодекс от съответните наблюдаващи прокурори.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР