На 15 юли се случи безпрецедентно изтичане на огромни масиви

...
На 15 юли се случи безпрецедентно изтичане на огромни масиви
Коментари Харесай

Бизнесът пита защитени ли са фирмите след кибератаката срещу НАП

На 15 юли се случи невиждано приключване на големи масиви сензитивна информация от национални бази данни. Причините за това са към момента неразбираеми, само че каквито и да са те, фактът е налице и милиони физически лица и компании са застрашени от корист с информация за тях. Това се споделя в позиция на Българската стопанска камара.

За евентуален проблем със отбраната на данни БСК предизвести в свое публично мнение още на 16 август 2018 година и неведнъж по-късно, в подтекста на измененията в Наредба Н-18 (за касовите апарати). Опасения от сходно естество бяха изразявани от браншови организации, компании и специалисти в границите на множеството срещи и работни групи, както и при всички обществени изяви, свързани с тематиката. През всичките тези месеци от страна на способените институции ни опонираха, че българският бизнес укрива информация/обороти, брани сивата стопанска система и прочие, и прочие Всички тези обвинявания с днешна дата губят всевъзможен смисъл, тъй като случилото се на 15 юли 2019 година потвърждава нашите опасения. За страдание!

Припомняме, че тъкмо преди година (през август 2018 г.) в продължение на половин месец страната беше в безспорна неспособност да упражнява пълномощията си в една друга значима сфера на публичния живот - комерсиалната регистрация.

"Въпреки безапелационното ни гледище, и до през днешния ден нямаме явен отговор какви бяха аргументите и чия беше виновността за срутва в Търговския указател! Надяваме се да не станем очевидци на сходна неизясненост и във връзка с абсурда с регистрите на Национална агенция за приходите. Обществото и, в частност – бизнесът, чака отговор на минимум три основни въпроса: Какви са типът и обсегът на изтеклата информация?Застрашена ли е националната сигурност? По какъв метод ще бъдат предпазени жителите и компаниите? ", се споделя в позицията на камарата.

Не на последно място, абсурдът с теча на информация прави повече от наложителни измененията в Наредба Н-18, включително прецизиране на текстове и смяна на периоди, тъй че Наредбата да бъде използвана и да не слага в рискови условия, както активността на компаниите, по този начин и действието на данъчната система.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР