На 15 септември двамата водачи Лютви Местан и Юсеин Ахмед

...
На 15 септември двамата водачи Лютви Местан и Юсеин Ахмед
Коментари Харесай

Съд и адвокат отговориха на искането на Местан за отлагане на делото за катастрофата със загиналото бебе

На 15 септември двамата водачи Лютви Местан и Юсеин Ахмед влизат в съда. За тази дата от 10 часа е планувано за разглеждане разпоредителното съвещание за злополуката край Загорско, при която живота си изгуби 6-месечно бебе. Адвокатът на почерненото семейство съобщи, че ще насочи значимо питане до Окръжен съд - Кърджали, оповестява.

„ След постъпване на обвинителния акт в Окръжен съд – Кърджали и формиране на делото, от избрания съдия-докладчик за разглеждането му са изпълнени всички дължими и изчерпателно изброени процесуални дейности, според Глава деветнадесета „ Предаване на съд и подготвителни дейности за разглеждане на делото в правосъдно заседание” от Наказателно-процесуалния кодекс.

Изцяло погрешно е позоваването от страна на господин Лютви Местан на експлицитна уредба в Наказателно-процесуалния кодекс на правото на приемане на копие на делото.

Процесуалният закон не съдържа разпореждания, предвиждащи обвързване на съда да дава на страните преписи от каквито и да е документи по досъдебното произвеждане, в това число на цялото досъдебно произвеждане “.

Това се показва в мнението на Окръжния съд в Кърджали във връзка изказванията на политика, че той и отбраната му са нямали задоволително време да се срещнат с материалите по делото

Припомняме, че на 13 септември Местан изпрати своята позиция до медиите, в която уточни, че ще желае отсрочване на разпоредителното дело за злополуката на 14 април м.г. край Загорско, при която почина 6-месечно бебе.

„ Съгласно наредбата на член 55, ал.1 Наказателно-процесуален кодекс, обвиненият има право да се среща с делото, в това число и с информацията, получена посредством потребление на специфични разследващи средства, и да прави нужните извлечения.

Видно от материалите по делото, подсъдимият Лютви Местан се е възползвал от това свое процесуално право, запознавайки се с всички материали по досъдебното произвеждане персонално и в наличието на упълномощения си бранител при предявяване на следствието на 05.06.2020 година

Въпреки неналичието на правна уредба и обвързване на съда да дава дубликат от досъдебното произвеждане, по предписание на съдията-докладчик подобен дубликат е направен, само че с оглед огромния размер на материалите по делото и като се има поради, че ангажираните с това правосъдни деловодители са изпълнявали и други служебни отговорности, преснимането е завършило в края на работния ден на 11.09.2020 година, заради което не е могло да бъде осъществено предаването му на господин Лютви Местан.

При това състояние считаме, че от страна на магистрати и правосъдни чиновници при Окръжен съд – Кърджали не е осъществено каквото и да е нарушаване на служебни отговорности, довело от своя страна до нарушаване на процесуални права на господин Лютви Местан във връзка плануваното разпоредително съвещание по делото.

Намираме, че мястото на недоволствата за позволени процесуални нарушавания е в правосъдната зала, заради което оповестеното в медиите изказване на господин Лютви Местан съставлява неприемлив опит за интервенция и влияние върху съда и погрешно подстрекателство за „ протакане” на правосъдния развой по виновност на съда “, се показва още в мнението на управлението на Окръжния съд в Кърджали.

„ Защо експертизите за злополуката с присъединяване на Лютви Местан костват 30 000 лв.? Това буди неразбиране. По-скоро основава подозрение, че по всякакъв начин се е целяло да се открие хипотетична съвина у моя клиент. Ще настояваме да се даде ход на делото “. Това съобщи особено за „ Родопи voice “ юристът на фамилията, което загуби детето си при тежката злополука край Загорско, Николай Димитров.

Припомняме, че на 15 септември двамата водачи Лютви Местан и Юсеин Ахмед влизат в съда. За тази дата от 10 часа е планувано за разглеждане разпоредителното съвещание за злополуката край Загорско, при която живота си изгуби 6-месечно бебе.

Тежкият пътен случай стана на 14 април м.г. Произшествието породи на разклона край село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в придвижването по основния интернационален път Кърджали-Маказа-Комотини.

Последвал конфликт с „ БМВ “, движещ се от Кърджали по посока Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “.

При жестокото автомеле „ БВМ “-то излетя от основния път и падна на над 100 метра в близкото дере. При случая почина 6-месечната Еджрин, която пътувала със фамилията си за кирковско село. Пострадаха 9-годишното братче на бебето и родителите му. Зад кормилото е бил бащата Юсеин Ахмед.

В продължение на месеци Местан бе единствен упрекнат за случая. От прокуратурата обаче изправят пред съда и бащата на починалото дете, който е бил зад кормилото на другия автомобил. Обвинението против Юсеин Ахмед е за съпричиняване на гибелта на детето.

Обвинението е по член 343, алинея 1, б. „ в “ по отношение на член 342, алинея 1 от Наказателния кодекс за причиняване на гибел по несъобразителност.

Ако двете страни нямат спомагателни претенции, се чака съдът в Кърджали да насрочи дата за делото.

„ Ще потвърдим, че не е налице директна причинно-следствена връзка сред държанието на моя клиент и настъпилата гибел на детето му. Основна причина за случая е неспиране на знак „ Стоп “ от страна на Лютви Местан “, уточни юрист Димитров.

„ Казал съм го и преди, пред други медии. Най-голямата виновност на моя клиент е, че на пътя му се е изпречил автомобила на политик “, добави юристът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР