На 15 март отбелязваме Световния ден на съня. Денят се

...
На 15 март отбелязваме Световния ден на съня. Денят се
Коментари Харесай

15 март - Световен ден на съня

На 15 март означаваме Световния ден на съня. Денят се отбелязва всяка година в петък преди пролетното равноденствие. Той се празнува от 2008 година по самодейност на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психологично здраве и на Световната здравна организация.

Темата за 2024 година е равнопоставеност на съня за световното здраве

Темата на този Световен ден на съня е Равнопоставеност на съня за световното здраве. Сънят е от значително значение за здравето, само че измеримите разлики в здравето на съня не престават да съществуват измежду популациите по целия свят, създавайки спомагателни тежести и засилвайки неравенството в здравето.

Как тревожните нощи могат да нарушат всекидневието ни

Като хора ние прекарваме почти една трета от живота си в сън, само че неналичието на първокласен сън може да повлияе отрицателно на всекидневието и здравето ни в дълготраен проект по доста значими метод, като да вземем за пример:

Ограничаване на способността ни да вземаме решения и губим централизация

Засяга общото ни богатство и способността ни да работим продуктивно

Увеличаване на риска от развиване на болести като сърдечни болести, инсулт и диабет

Увеличава риска от когнитивно увреждане като деменция и заболяването на Алцхаймер

Сънят е един от трите основни стълба на здравето, дружно със здравословното хранене и упражненията, и е в основата на нашето физическо, психическо и обществено благоденствие. Хората, живеещи с бодърствуване, са будни, когато всички останали спят, и изтощени, когато останалият свят е деятелен и деен. Липсата на сън или неприятното качество на съня може да направи дейностите на идващия ден по-предизвикателни, защото може да понижи времето за реакция, бдителността, способността за решение на проблеми или запомняне на неща.

Какво предизвиква нарушен сън?

Липсата на първокласен сън може да се дължи на бодърствуване, най-често срещаното разстройство на съня и бодърстването. Има разнообразни категории бодърствуване, защото положението може да бъде нещо, което се случва понякога, през избрани интервали от време или непрекъснато. Когато е настойчиво, то е известно като хронично бодърствуване.

Последните научни проучвания демонстрират, че здравословните положения на бодърстване и сън се контролират от обособени сигнални системи в мозъка. Смята се, че хроничното бодърствуване е резултат от свръхактивни сигнали за пробуждане в мозъка, наричани още „ хиперазбуда “. По принцип мислете за това като за комутатор за светлина – когато превключвателят е включен, на мозъка ви се споделя да остане „ деен “, а когато превключвателят е изключен, мозъкът ви знае, че може да „ почине “. 11 Ако не можете да изключите превключвателя, мозъкът ви остава деен даже когато сте изтощени и се пробвате да заспите.

Хроничното бодърствуване визира сред 6-10% от възрастното население по света.

Хората, страдащи от хронично бодърствуване, може да виждат нараснала отмалялост, понижени енергийни равнища, промени в настроението и когнитивни усложнения след няколко нощи на неприятен сън. Те също са два пъти по-склонни да развият меланхолия спрямо хората с естествен сън. В дълготраен проект хроничното бодърствуване е обвързвано с доста спомагателни здравословни затруднения, като сърдечни болести, инсулт и диабет. Хроничното бодърствуване нарушава и професионалния живот на хората, което ги кара да отсъстват от работа два пъти повече от хората без това заболяване.

Имаме потребност от сън, с цел да можем да действаме вярно през целия ден, само че все пак постоянно срещаните нарушавания на съня като хронично бодърствуване са едни от най-пренебрегваните медицински положения, следени в фамилната процедура. Важно е хроничното бодърствуване да бъде прието за законно здравно положение на Световния ден на съня!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР