На 15 април 1912 г. легендарният, злощастен кораб Титаник потъва,

...
На 15 април 1912 г. легендарният, злощастен кораб Титаник потъва,
Коментари Харесай

Кучетата на борда на Титаник

На 15 април 1912 година именитият, злополучен транспортен съд Титаник потъва, ставайки и до ден сегашен най-известното злополучие в морската история. На борда на кораба има почти 2223 пасажери, от които 1502 умират. (В някои източници се твърди, че цифрите са 2228 общо и 1503 починали.)

Но по какъв начин тези три кучета се озовават в избавителни лодки, когато в тях няма задоволително място за всички пасажери от човешки тип? Ами трите кучета, оживели след злополуката на Титаник, бяха извънредно дребни. Те в действителност са били толкоз дребни, че е евентуално никой даже да не ги е забелязал, когато са били транспортирани на избавителните лодки. Две от тях бяха померани, a третото беше пекинез.

 Tri-colored-pom-fuzzybutt

Померан

Едното малко померанче на име Лейди беше взето на борда на Титаник от стопанската мис Маргарет Хейс от Париж. Лейди показа каюта с девойка Хейс, а по-късно е увита в одеяло и отнесена на избавителна лодка от нея, когато беше дадена заповедта за евакуация.

Известното с богатото си семейство Ротшилд имало другия померан, който оцелява.

 Szusza pekingese

Бебе пекинез

Пекинезът се споделяше Сън Ят Сен и беше доведен на борда от семейство Харпър (от нюйоркската издателска компания Harpers & Row.) Само пасажери от първа класа имаха кучета на борда.

Едно от фамилиите с кучета даже получава отплата от застрахователна компания в размер на 300 $ (около 7000 $ днес) за двете си кучета, които умират по време на покруса. Богатият пасажер Уилям Картър пътуваше със брачната половинка си Люсил и двете им деца. Шпаньолът Крал Чарлз – кучето на щерка им, Люси – беше застрахован за 100 $, а това на сина им Били, Еирдел – за 200 $.

Децата се молеха да вземат кучетата си при евакуацията, само че Картър упорства, че са прекомерно огромни и твърди смутените си малчугани, че любимците им ще се оправят в кучешките колибки на кораба. Това обаче не е истина. Когато кучетата умират, застрахователната компания прави заплащания и по двата желае.

 Supermillion Visuals - Aston Fresh Park 1-02601

Френски булдог

Що се отнася до другите кучета на борда, тези, чиито имена са известни, включват териерът Кити на световноизвестния бизнесмен Джон Джейкъб Астор. Хелън Бишъп води със себе си различен териер с безгранично истинското име Куче. Пътникът Робърт Даниел води Гамин Де Пикомби, френския му булдог. На борда имаше и още няколко кучета, чиито имена обаче не са известни.

Въпреки че няколко от кучетата споделяха кабина със притежателите си, болшинството бяха държани в кучешките колибки на кораба и бяха обгрижвани от членовете на екипажа на Титаник.

 Great Dane 600

Немски дог

Една изключително тъжна история включва един немски дог, благосъстоятелност на 50-годишната Елизабет Ишам. Мис Ишам всекидневно посещаваше кучето си в колибките на кораба. Когато се изтегля, тя моли да вземе кучето със себе си, само че в отговор получава, че то е прекомерно огромно. Тя отхвърля да напусне кораба без него и слиза от избавителната си лодка. Няколко дни по-късно тялото на стара жена, стиснало огромно куче, е забелязано от избавителния транспортен съд Маки Бенет и са изпратени лодки, с цел да вземат труповете на дамата и животното. Предполага се, че тялото жена е това на девойка Ишам, макар че това не е било доказано по различен метод, с изключение на да по породата и типа на кучето и по това, че тя отхвърля да напусне кораба.

Известният милионер Бенджамин Гугенхайм постоянно правеше пътешествия с капитана на Титаник Едуард Джон Смит. Познаваше капитан Смит и фамилията му добре. Точно преди Титаник да бъде пуснат на вода Гугенхайм дава на капитан Смит куче от породата борзая (на основната снимка) като подарък за щерка му. В чест на Гугенхайм, капитан Смит кръщава кучето „ Бен “ и го показа на щерка си. За благополучие на Бен, той бе даден на младото момиче ден преди плаването и не е на борда на Титаник.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР