На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов

...
На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов
Коментари Харесай

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав

На 15.06.1877 година съветската войска форсира сполучливо Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от към 70 хиляди души – ориентирани против укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от към 35 хиляди души, под командването на ген. Криденер, потегля към Видинската цитадела, и Преден отряд с бройка 12 хиляди души, отпред с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.

Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 година Сърбия и Черна гора водят война несполучливо с Турция, включват се хиляди български и съветски доброволци. В края на 1876 година се привиква Цариградската конференция на Великите сили, която взема решение на България да бъде дадена автономност, като тя бъде разграничена на две области, включващи българските етническите територии.

Турция не зачита решенията на конференцията и Русия дава отговор с ултиматум и стартира готовност, като в същото време преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и подписва военни спогодби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР