На 14 юли от 21.00 ч. Опера в Летния театър

...
На 14 юли от 21.00 ч. Опера в Летния театър
Коментари Харесай

Опера в Летния театър: Сребрина Соколова с режисьорски прочит на оперната класика Набуко

На 14 юли от 21.00 ч. " Опера в Летния спектакъл " в морската столица ще предложи на своята интернационална аудитория премиерата на „ Набуко “ от Джузепе Верди, оповестяват от ТМПЦ - Варна за Moreto.net.

Третата опера на Верди жъне победоносен триумф в Ла Скала през 1842 година и му носи славата на огромен композитор. Либретото, написано от Темистокле Солера и основано на събитията, разказани в библейските книги на Даниил и Йеремия, е въодушевено също от драмата „ Навуходоносор “ от Огюст Анисе-Буржоа и Франсис Корню (1836).

Сюжетът е античен, само че алюзията е транспарантна: Италия се бунтува против австрийското господство и тази прелестна, завладяваща музика става мотив за огромни политически демонстрации из цялата страна, а Хорът на поробените евреи „ Лети мисъл на златни криле! “ (Va pensiero) се запява като народен химн. Неслучайно съвременниците назовават Верди „ Маестро на италианската гражданска война “. Името му, дружно с имената на Мадзини, Кавур и Гарибалди, става знак на италианското Ризорджименто.

„ Набуко “ 2022 е третата режисура в 75-годишната история на Държавна опера Варна след първата през 1970 година и втората през 1996 година Най-новата трактовка е дело на непрекъснатия посетител диригент Якопо Сипари ди Пескасероли от Италия и режисьорката Сребрина Соколова. След нейната превъзходна театрална реализации на „ Риголето “ в Опера в Летния спектакъл 2021 и бравурната премиера на мюзикъла „ Брилянтин “ – премиера за България в Опера в Летния спектакъл 2022, в този момент Сребрина Соколова изненадва с нов прочит на „ Набуко “. Талантливата режисьорка и дългогодишна асистентка на знаковия основен режисьор на Варненската опера Кузман Попов обновява предначертаните от него креативен жалони със свои истински хрумвания в духа на класическата оперна традиция.

„ Набуко “ – история за силата на вярата, за пагубната деградация на човек със свръхего, приравнил се с Бог и даже сложил се над него. Това е история за грешките, наказването и изкуплението отвън времето. История, идваща от древността, само че настояща и през днешния ден поради демоните в човешката същина, които в мрака на безверието намират благотворна среда за доминиране. Мракът на безверието води до разцепление, а разединението до съсипия. Изкуплението и спасението е в завръщане към Вврата и изконните човешки полезности, към чистотата на помислите и дейностите “, акцентира в режисьорската си експликация Сребрина Соколова.

В постановъчния екип тя е поканила сценографката Нела Стоянова, костюмографа Денис Иванов, хореографката Светлана Тоншева и Тодор Тодоров, нейния желан 3D Mapping експерт. Ролята на Набуко ще извърши световноизвестният трагичен баритон от Мексико Карлос Алмагер, който гостува за пръв път в България с една от коронните си функции. В облика на подлата Абигаил ще се превъплъти Йоана Железчева, една от дребното трагични сопрани в България, а в ролята на Закария чакаме да чуем забележителния бас Юлиан Константинов. Ролите на Фенена и Измаел ще изпълнят солистите на Държавна опера Варна Михаела Берова и Валерий Георгиев.

СРЕБРИНА СОКОЛОВА

Родена във Варна, възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, тя учи класическо пеене при Мария Бохачек. Завършва Детска педагогика със специализация Музика в Шуменския университет „ К. Преславски ”. През 2007 се дипломира като бакалавър по Вокална педагогика – класическо пеене при Мария Коровешова-Рокас във ВСУ „ Черноризец Храбър ” с цялостно отличие и премия златен пръстен. През 2014 пази магистърска степен по Режисура за музикален спектакъл със компетентност „ Оперна постановка “ към Нов български университет – София при доцент Нина Найденова и Симеон Симеонов с цялостно отличие.

Художествен началник на Музикален спектакъл „ Арлекин ” към частен Арт център за работа с деца „ Арлекин ”. В интервала 2007-2012 взе участие в професионални трупи, представящи мюзикъл стратегии. От 2013 до 2019 работи като първи помощник режисьор в ТМПЦ – Държавна опера Варна за всички музикално театрални постановки от афиша на оперния спектакъл.

Асистира на основния режисьор Кузман Попов в оперния род и на професор Светозар Донев в жанра мюзикъл. Дебютира като режисьор на варненска сцена със своя дипломен театър – мюзикъла „ Алиса в страната на чудесата “ от Александър Йосифов (2014). Следващият режисьорски план е авторският учебен театър „ В ритъма на музиката “ (2016), в който интерактивно и със средствата на модерни аудио-визуални средства, децата се срещат с музикалните принадлежности в класическия симфоничен оркестър.

Редом с развиването си като режисьор, тя влиза в артистичния състав на множеството от мюзикълите, сложени на варненска сцена – Деметра в „ Котки “, Лина в „ Да пееш под дъжда “, Поповска в „ Кой е Големанов “, Мег Жири в „ Любовта в никакъв случай не умира “, госпожица Съншайн в „ Чикаго “.

От 2020 Сребрина Соколова е назначена за режисьор в ТМПЦ – Държавна опера Варна с постановката „ Фламенко Кармен “ – реформаторски пробен оперен театър по музика на Ж. Бизе, в границите на ММФ „ Варненско лято “ 2020. Тя е създател на мултимедийната постановка на редица публични и тематични концерти на ТМПЦ Варна за Опера в Летния спектакъл, Коледния музикален фестивал, Свети Валентин, „ Най-доброто от А.Л. Уебър “, „ Музиката на Холивуд “, „ С музиката на Бийтълс “ и други За Опера в Летния спектакъл 2021 прави сполучлив режисьорски прочит на „ Риголето “ от Верди, а за Опера в Летния спектакъл 2022 година слага „ Набуко “ от Верди и мюзикъла Брилянтин “ – премиера за България.

НАБУКО

Опера от Джузепе Верди

Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - непрекъснат посетител диригент на Държавна опера Варна

Постановка Кузман Попов

Режисьор Сребрина Соколова

Сценография Нела Стоянова

Костюми Денис Иванов

Сценична пластика Светлана Тоншева

3D Mapping Тодор Тодоров

Плакат Славяна Иванова

В функциите:

НАБУКО - Карлос Алмагер, Мексико

АБИГАИЛ - Йоана Железчева

ЗАКАРИЯ - Юлиан Константинов

ФЕНЕНА - Михаела Берова

ИЗМАЕЛ - Валерий Георгиев

ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров

АБДАЛО - Христо Ганевски

АННА - Галина Великова

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева, Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

„ Набуко “ - 14 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния спектакъл
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР