На 14 януари хора от няколко етноса празнуват. Православните християни

...
На 14 януари хора от няколко етноса празнуват. Православните християни
Коментари Харесай

Прекрасен празник е! Вижте кои имена черпят днес

На 14 януари хора от няколко етноса честват. Православните християни почитат на този ден паметта на Света Нина, а роми, руснаци и сърби на този ден посрещат Нова година. Православната черква празнува Св. Равноапостолна Нина. Тя е родена в Кападокия и е единствена щерка на богатите си родители. Баща ѝ е бил родственик на Свети великомъченик Георги, а майка ѝ е била сестра на Йерусалимския патриарх. Съдбата на Нина я води в земите на Иверия, днешна Грузия, където тя живяла благочестиво и целомъдрено и призовавала християни и друговерци към смирение.
Днес е и най-големият празник за ромите. Те посрещат Нова година, която назовават още Василица. Празненствата при тях стартират още на 13 януари и не престават до 15 януари. На този ден ромите почитат своя светец-покровител Василий, който назовават още Банго Васил или Куцият Васил.
Руснаците и сърбите също на този ден посрещат Нова година, което е исторически феномен. Празнуването на Нова година на 14 януари е одобрено с декрет от Петър I през 1700 г, който подрежда празника да се посреща по Юлианския календар.
В православното християнство този ден се назовава Отдание на Богоявление и се уважава паметта на Света равноапостолна Нина.
Черпят всички, които носят името: Адам, Калчо, Нина, Нино.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР