На 14 и 15 юли се проведе Първата научна конференция

...
На 14 и 15 юли се проведе Първата научна конференция
Коментари Харесай

Първата „Научна Конференция- Уебинар за аутизма“ ще се проведе в България на 14 и 15 Юли

На 14 и 15 юли се организира Първата научна конференция Уебинар за аутизма, проведена от съдружие " Аутизъм през днешния ден ", фондация „ Стъпка за невидимите деца на България “ и Бостънския университет, под патронажа на Н. Пр. Сьорен Якобсен, дипломат на Дания в България.

Конференцията беше открита от господин Якобсен, заместител кмета по финансите Дончо Барбалов и огромният другар на идеята писателят Калин Терзийски.

Поздравиителни писма получихме от зам. Министъра на образованието госпожа Деница Сачева и от Председателя на ДАЗД.

Според последните изследвания, в случай че през 2000 година едно на всеки 150 деца е било диагностицирано като аутист, през 2014 година съотношението е към този момент 1 към 59, без значение от раса или обществен статус.



Сдружение " Аутизъм Днес " и Фондация " Стъпка за невидимите деца на България " като основатели към този момент на два центъра в София за деца с Аутизъм, като главен фактор най-работещата в международен мащаб лечебна стратегия АВА Приложен поведенчески разбор да съществува и се развива в България и като изграждащ Център за Северна България за деца с Аутизъм в гр. Плевен, се чувствахме ангажирани и виновни за това обществото от родители и експерти на деца с аутизъм в България да бъде осведомено за научните основи и база на съществуващите в международен мащаб лекувания и лечебни за аутизма, с цел да създадат своя осведомен избор.

През двата дни се включиха представители на научните среди от България, Европа и Америка:

Михаела Барокова - магистър по логика на психиката, която сега прави докторантура по логика на психиката на развиването с фокус езиковото развиване при децата с аутизъм под управлението на Проф. Хелън Тейгър-Флъсберг в Boston University.

Dr. Connie Kasari - Преподавател от University of California - Los Angeles, Д-р Касари учи обществените и отзивчивите умения на децата с аутизъм. Нейната работа се концентрира върху основаването на лечения, които да подкрепят общественото и отзивчивото развиване на децата с проблеми в развиването.

Andy Shih и Pamela Dixon - „ Autism Speaks “.

Dr. Milica Pejovic: Д-р Милица Пейович Милованчевич от Белградския универистет.

Проф. Мила Вълчанова и доктор Валентин Вълчанов: Проф. Мила Вълчанова и Д-р Валентин Вълчанов от Норвежки университет за науки и технологии, Трондхайм, Норвегия.

Prof. Helen Tager-Flusberg: Проф. Хелън Тейгър-Флъсберг е учител и шеф на Център по Аутизъм в Boston University. Тя учи аутизма и езиковите усложнения, употребявайки необятен диапазон от поведенчески и образни способи.

Ралица Кръстева – магистър по детско-юношеска и учебна логика на психиката и АВА терапевт в АВА център „ Горубляне “.

Калоян Дамянов - Директор на Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение в София-град

Християн Пангелов – самозастъпник и арт терапевт в център „ Витоша “

Изводът беше: Доверявайте се на терапиите, които третират държанието на децата. Останалите имат слаба или не потвърдена научна стойност.

Конференцията беше предавана от самото начало през фейсбук Страницата на Аутизъм през днешния ден - AUTISM Today и участваха лектори като Михаела Барокова от Бостънския университет, различен откривател от Бостънския университет, чиито екип е създал ЕЕГ тест за оценка на риск от аутизъм още на шест месечна възраст, проф. Мила Вълчанова от Институт за проучване на човешкия мозък, проучване на връзката, създала и Сертифицирала с Д-р Валентин Вълчанов тест за ранна диагностика на Аспергер.

Уеб връзка беше осъществена с Бостън, с Autism Speaks в Щатите, с представител на Министерство на здравеопазването в Сърбия, които към този момент реализират план на Autism Speaks за образование на родители и болногледачи на хора с аутизъм.

Особено значимо беше и включването на Председателя на Асоциацията на ресурсите учители в България и шеф на Регионален център за поддръжка процеса на Приобщаващото обучение, както и въпросите към него бяха многочислени.

Целият запис на конференцията ще бъде качен на YouTube cannal Autism Today Bulgaria.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР