На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди чрез общопрактикуващите лекари

...
На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди чрез общопрактикуващите лекари
Коментари Харесай

Задължителна ваксинация против морбили - кой е засегнат и какво рискува при отказ

На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола . Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Съгласно Наредба 15 НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 година за имунизациите в Република България имунизацията против морбили, паротит и рубеола се поставя на 13-месечна и 12-годишна възраст. Личният доктор следи спазването на имунизационния календар на пациентите си и ги осведоми при настъпването на период за имунизиране . В някои случаи може да се допусне отсрочване и те са посочени в член 20 от Наредбата.
Чл. 20. (1) Задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат отлагани при съществуване на медицински противопоказания според приложение № 10 (това са тежки имунодефицитни положения, остри инфекциозни болести, фебрилни положения, диабет и др.)
(2) Отлагането по медицински противопоказания се прави от лекарите по член 15, алинея 1 след консултация и мнение от доктор експерт по главното заболяване, с изключение отлагането при остри инфекциозни болести, в това число в интервала на рековалесценция или фебрилни положения, при които не се изисква мнение от доктор експерт. Отлагането се отразява в обменната карта на новороденото и в ЛАК на лицето, отсрочено от имунизации. Отлагане от имунизации се позволява за не повече от три месеца.
(3) Отлагането по медицински противопоказания за период, по-дълъг от три месеца, се прави с решение на регионална профилирана комисия.
(4) Комисията по алинея 3 се дефинира годишно със заповед на шефа на РЗИ и включва епидемиолози от РЗИ, педиатри, невролози и инфекционисти. Председател на комисията е представител на РЗИ. В работата на комисията ръководителят има право да притегля за присъединяване и други експерти по профила на болестта, във връзка на което се предлага отлагането.
При отвод от слагане на ваксина персоналният доктор алармира районната здравна ревизия, а от там може да наложат санкция в размер до 200 лева на родителя, отказал имунизиране на детето си.
Справка в уеб страницата на Националния център по публично здраве и разбори демонстрира, че през декември 2018 година са регистрирани пет случая на морбили . Общо за 2018 година случаите са 13.

Картината дотук
Четири от случаите на морбили са доказани лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – гр. София. Това гласи публично известие на уеб страницата на РЗИ - Благоевград.
От там прецизират, че на 14 февруари са открити още 12 контактни лица - деца сред 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина подхожда на болестта. Шест от тези деца и един родител с сходна симптоматика са приети в болница в ИО на МБАЛ – гр. Благоевград. Другите пет са приети в болница в УМБАЛ " Св. Анна " -София АД. Децата са леко до приблизително повредени от заболяването, съобщи доктор Петър Петров шеф на " Инфекциозно поделение " в болничното заведение. Предстои им лекуване с дълготрайност най-малко пет дни, преди да бъдат изписани, посочи доктор Петров. От болничното заведение допълват още, че децата не са били имунизирани.
Първите 2 случая, които са приети в болница в ИО – на МБАЛ – гр. Гоце Делчев не престават да се лекуват в отделението. В момента всички са в положително общо положение. Общо са издирени 145 издирени контактни лица, които се следят.
Връчени са наставления на всички ОПЛ в Благоевградска област да издирят всички свои пациенти до 18 година възраст с пропуснати имунизации против морбили, с цел да бъдат обхванати с 1 доза ваксина.
За ограничение разпространяването на болестта и попречване възникването на нови случаи по наредба на Министерство на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – доктор Калоян Калоянов се затвори детското поделение на МБАЛ- гр. Разлог. Децата нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат пренасочвани за лекуване в ДО на МБАЛ – гр. Гоце Делчев и ДО на МБАЛ – гр. Благоевград.
Епидемиологичното изследване продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР