На 14 декември 1911 г. петима човека, водени от Руал

На 14 декември 1911 г. петима човека, водени от Руал ...

По стъпките на Амундсен, но с помощта на слънчеви панели и пластмаса.


На 14 декември 1911 г. петима човека, водени от Руал Амундсен, заедно с впряг от 16 кучета, стигат до Южния полюс. Над век по-късно (107 г.) холандците Едвин и Линзбет тер Велде ще се опитат да повторят подвига, но кучешкият впряг ще бъде заменен от екологично превозно средство. По-чисто от това няма накъде. След по-малко от 50 дни двамата ще поемата на 2400-километрова експедиция в Антарктида с всъдехода Solar Voyager, създаден в партньорство с фонда Clean2Antarctica.

Любопитното е, че Solar Voyager е изработен от преработена пластмаса от отпадъчни пластмасови бутилки, а енергията ще идва директно от слънцето.

Основа за шасито на Solar Voyager са 4000 шестоъгълника HexCores. Те са отпечатани с 3D-принтер, пълнежът за които е получен от предварително преработени пластмасови бутилки. Всъдеходът ще тегли два прицепа и ще е дълъг 16 метра. Той е оборудван с двустранни слънчеви панели и система от вакуумни тръби за топене на снега.

Общото тегло на Solar Voyager е едва 1485 килограма, а максималната му скорост не надвишава 8 км/ч. Арктическият всъдеход разчита на колела с ниско съпротивление и усилване под формата на метална мрежа. В него двамата авантюристи ще превозват храна за 47 дни.

Експедицията ще започне от лагер на ледника Union. Разстоянието от Южния полюс и обратно да базовия лагер Едвин и Линзбет планират да изминат за 30 дни. За връзка с командния център двамата ще използват първия в света енергоефективен спътников уред LPGAN (Low Power Global Area Network), разработен от холандската Hiber. С негова помощ ще се следи местоположението на всъдехода.

Източник: vesti.bg