На 14 декември 1911 г. петима човека, водени от Руал

...
На 14 декември 1911 г. петима човека, водени от Руал
Коментари Харесай

По стъпките на Амундсен, но с помощта на слънчеви панели и пластмаса

На 14 декември 1911 година петима индивида, водени от Руал Амундсен, дружно с впряг от 16 кучета, стигат до Южния полюс. Над век по-късно (107 г.) холандците Едвин и Линзбет тер Велде ще се опитат да повторят подвига, само че кучешкият впряг ще бъде сменен от екологично транспортно средство. По-чисто от това няма накъде. След по-малко от 50 дни двамата ще поемата на 2400-километрова експедиция в Антарктида с всъдехода Solar Voyager, основан в партньорство с фонда Clean2Antarctica.

Любопитното е, че Solar Voyager е направен от модифицирана пластмаса от отпадъчни пластмасови бутилки, а силата ще идва непосредствено от слънцето.

Основа за шасито на Solar Voyager са 4000 шестоъгълника HexCores. Те са отпечатани с 3D-принтер, пълнежът за които е получен от авансово модифицирани пластмасови бутилки. Всъдеходът ще тегли два прицепа и ще е дълъг 16 метра. Той е оборудван с двустранни слънчеви панели и система от вакуумни тръби за размразяване на снега.

Общото тегло на Solar Voyager е едвам 1485 кг, а оптималната му скорост не надвишава 8 км/ч. Арктическият всъдеход разчита на колела с ниско противодействие и увеличаване под формата на железна мрежа. В него двамата авантюристи ще транспортират храна за 47 дни.

Експедицията ще стартира от лагер на ледника Union. Разстоянието от Южния полюс и назад да базовия лагер Едвин и Линзбет възнамеряват да изминат за 30 дни. За връзка с командния център двамата ще употребяват първия в света енергоефективен сателитен апарат LPGAN (Low Power Global Area Network), създаден от холандската Hiber. С негова помощ ще се следи местоположението на всъдехода.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР