На 14 април 1865 г. Хенри Ратбоун, годеницата му Клара

...
На 14 април 1865 г. Хенри Ратбоун, годеницата му Клара
Коментари Харесай

Трагичната история на Хенри Ратбоун – човекът, който се опита да спре убиеца на Линкълн и полудя заради това

На 14 април 1865 година Хенри Ратбоун, годеницата му Клара Харис, първата дама Мери Тод Линкълн и президентът Ейбрахам Линкълн заемат местата си в президентската ложа във Театъра на Форд във Вашингтон, окръг Колумбия. Към края на пиесата, която гледат, Джон Уилкс Бут безшумно се промъква в ложата им и стреля един път, уцелвайки смъртоносно президента и пращайки останалата част от групата в суматоха.

Ратбоун, боен офицер и другар на семейство Линкълн, скача в деяние. Докато се пробва да залови Бут, остава тежко ранен, а килърът се изплъзва от хватката му и скача от балкона.

В годините след офанзивата психологичното здраве на Ратбоун бързо се утежнява, тъй като мъжът упреква себе си, че не е съумял да спре Бут или да избави Линкълн. Така на 23 декември 1883 година, в изблик на яд, той убива жена си и се пробва да посегне на живота си.

Хенри прекарва остатъка от своя живот в подслон в Хилдесхайм, Германия. Той в никакъв случай не съумява да се възвърне същински от онази съдбовната нощ, която унищожава живота на повече от едно семейство.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР