На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Официално тази

...
На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Официално тази
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Световния ден на радиото

На 13-ти февруари означаваме Световния ден на радиото. Официално тази дата стартира да се отбелязва през 2012 година по самодейност на ЮНЕСКО по случай годишнина от първото включване на Организация на обединените нации в личен радиоефир. 9 години по-късно продължаваме да ценим радиото като източник на информация и платформа за връзка. Радиото остава и най-достъпната медия по целия свят. В тази връзка взехме решение да споделим любопитни данни от изследване на радиоаудиторията в България на Нилсен Адмосфер България. Онлайн проучването е непрестанно и обгръща цялата 2020 година, като данните са събирани на 12 талази – по една за всеки месец. Всяка вълна се състои от 1000 респондента на възраст от 15 до 69 години от цялата страна, членове на Български народен панел и представители на онлайн популацията в България.

88% от запитаните в анкетата споделят, че слушат радио, без значение от това какъв брой постоянно. Радио най-вече се слуша в колата и у дома, като в колата се слуша всекидневно или няколко пъти седмично от 63% от хората, а у дома се слуша също толкоз постоянно от 45% от хората. Сред другите места за слушане се подреждат работното място и учебното заведение, както и градският превоз. Хубавото при радиото е, че може да се слуша със слушалки и в придвижване, което разрешава да се слуша съвсем на всички места.

Преобладаващата част от радиослушателите (64%) споделят, че слушат радио приблизително до половин или един час дневно. От 1 до 2 часа радио слушат 13% от респондентите, 9% - от 2 до 3 часа и 14% слушат над 3 часа дневно. Категорично главната причина, заради която слушаме радио, е музиката (71%), а по-късно се подреждат настоящи вести, съответни излъчвания, спорт и други.

Кои радиостанции са измежду най-често слушаните в страната? Допитахме се до нашите респонденти. Ако погледнем напълно групата от 15 до 69 години в цялата страна, измежду най-често слушаните радиостанции се подреждат Радио Energy, Радио Веселина, БНР стратегия Хоризонт, N-JOY, БГ Радио, Радио 1, Радио Fresh! и други.

В другите демографски групи отговорите варират, като най-често посочваните радиостанции измежду мъжете са Радио Energy, БНР стратегия Хоризонт и Радио Веселина, а измежду дамите – Радио Веселина, Радио Energy и N-JOY. Хората, които попадат във възрастовата група 15 до 34, най-често споделят, че слушат Радио Веселина, Радио Fresh! и Радио City. Хората от 35 до 54 годишна възраст най-често показват Радио Energy, Радио Веселина и БГ Радио. БНР стратегия Хоризонт, дружно с Радио 1 и БГ Радио, са измежду най-често слушаните радиостанции от хората, които попадат във възрастовата категория 55-69 години. Относно обитаемоте места, жителите на градове над 95 000 души споделят, че най-често слушат Радио Energy, БГ Радио и Радио 1, а измежду жителите на градове под 95 000 най-често посочвани са Радио Веселина, Радио Energy и БНР стратегия Хоризонт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР