На 13 септември в София Тех Парк ще се проведе

...
На 13 септември в София Тех Парк ще се проведе
Коментари Харесай

Българи са замесени в квантова телепортация в Ало, Космос! Говори България? Доц. Милена Георгиева пред ФАКТИ

На 13 септември в " София Тех Парк " ще се организира второто издание на научния фестивал " Ало, Космос! Говори България! " Български деца и възпитаници ще могат да зададат въпроси към учени и астронавти от НАСА. Организатор е Атлантическият клуб у нас с поддръжката на Посолството на Съединени американски щати в България, Тех Парк София, ТехноМеджик ленд, Българска академия на науките, СУ, " Св. Климент Охридски " и още доста други просветителни и неправителствени организации. По тематиката пред ФАКТИ приказва доцент Милена Георгиева, която е молекулярен биолог и съпредседател на STEAM & Space клъстера към Атлантическия клуб.

- Доц. Георгиева, какво ще е по-различното в този момент на събитието „ Ало, Космос! Говори България “, което Атлантическият клуб готви за втора поредна година?
- Нова стратегия, още по-интересна, с която надграждаме миналогодишния фестивал и се стремим към това да го създадем годишен. На 13 септември ще изпълним контакт с ветерана астронавт доктор Ана Фишър. Тя е американски академик, химик, доктор и астронавт на НАСА, участник в един галактически полет. Интересното за нея е, че е първата майка-астронавт в НАСА. Д-р Фишър ще опише за живота си в орбита, за реализацията си в професионален проект, за провокациите в кариерата на жена и майка в една от най-сложните сфери - астронавтиката. Тя е извънредно въодушевяващ образец, същински модел за подражателство. Разговорът с доктор Фишър е кулминационната точка на събитието, само че фестивалът е целодневен и включва богата стратегия с известни лекции от водещи експерти, разнородни работилници и щандове за деца и младежи, в това число и развлекателна вечерна стратегия. Като трогателен свършек на събитието международният рекордьор Николай Калайджиев ще показа демонстрационен полет над небето на София Тех Парк.

- Предвижда се и виртуална разходка из ЦЕРН. Какво може да се каже в задатък?
- Колеги от ЦЕРН ще ни разходят из лабораториите и ще ни покажат какво се случва и какви опити вършат. Тази виртуална разходка ще се управлява от екипа на проф. Леандър Литов и ще продължи към час и половина. Ще забележим и какво вършат сътрудниците на Антарктида. С екипа на проф. Христо Пимпирев ще се пренесем на Южния полюс. Идеята е децата да се потопят в една нова атмосфера, да видят какви хора се намират на тези забавни места, с какво се занимават и да схванат от извора за какво това е значимо за човечеството. Нашата цел е децата да осъзнаят, че новините, които гледаме и слушаме по малкия екран, се вършат точно от такива хора.

- И тази година децата, а и освен, ще могат да задават въпроси. Нали така…
- Разбира се. Те ще бъдат в директна връзка с Ана Фишър и ЦЕРН. За задачата имаме конкурс за въпроси към доктор Фишър и сътрудниците от ЦЕРН за асортимент на най-интересните въпроси. Разбира се, всички деца ще получат опцията да вземат участие в събитието, което е изцяло гратис и не е лимитирано единствено за деца. Напротив, всички са добре пристигнали - деца, родители, студенти, преподаватели и така нататък Говоря за всички, които имат интерес към СТЕМ областите на науката. Разпалваме въображението на всички.

- С какъв български принос можем да се похвалим, когато приказваме за научните разработки, които се вършат или употребяват на МКС?
- Има доста български изобретения, които от 40 и повече години се употребяват в Космоса. Доайени в тази сфера са сътрудниците от Института за галактически проучвания и технологии на Българска академия на науките. Страната ни продължава да бъде водач и в производството на храна за астронавтите, които могат да употребяват над 27 типа наши храни. Създадени са и разнообразни датчици, които са свързани с работата на МКС. Български изобретения, които мерят радиацията и събират данни, също с приготвят за изпращане в Космоса.
На МКС тече сериозна научна активност и това е повода да има разнообразни лаборатории. Като молекулярен биолог на мен са ми доста забавни проучванията, които бяха направени в последните експедиции. Става въпрос за събиране на проби за разчитането на микробиома на самите астронавти. На МКС има лаборатория за обработване на растения. Съобщено беше и за използване на техники за разчитане на ДНК от доктор Катлийн Рубинс на МКС през 2016 година

- На МКС се отглеждат марули…
- Освен марули, се отглеждат и следят доста други растения. Учените наблюдават по какъв начин микрогравитацията, неналичието на слънчева светлина и други фактори въздействат върху живите системи. Прави се доста забавен биомониторинг на самите астронавти. Събират се техни проби, които се проучват при завръщането им на Земята. Това разрешава да се създадат доста забавни разбори по-късно, които са ориентирани към познаването на механизмите, които поддържат хомеостазата в човешкото тяло в рискови условия.

- Колко се забързва стареенето на МКС…
- Най-интересният опит бе извършен с двама братя близнаци в интервала сред 2015-2016 г, които са астронавти. Това е първата двойка еднояйчни близнаци на НАСА, върху която беше извършен невиждан опит. Говоря за Скот и Марк Кели. Скот прекарва 340 дни в Космоса, а неговият брат близнак остава на Земята. Връщайки се на Земята, се оказва, че Скот към този момент не наподобява толкоз доста на своя хомозиготен близнак Марк. Разликите са в някои биохимични и молекулни характерности. В продължение на година учените от НАСА наблюдават за биологични и физиологични промени в организма на Скот и вършат забавни разкрития. Скот е с понижена телесна маса след дългия престой в орбита. Има изменен чревен микробиом и изменена интензивност на някои гени, виновни за оправянето на клетките с ДНК увреждания и други типове стрес. Оказа се, че Скот има и по-забавено стареене, теломерите му (крайщата на хромозомите) са леко удължени. Но след връщането му на Земята, тези процеси са се нормализирали. Това са извънредно любопитни научни обстоятелства. Р езултатите от тези проучвания бяха оповестени в престъжното списание Science през 2019 (https://www.science.org/doi/10.1126/science.aau8650).

- Може ли процентно да се каже с какъв брой се забързва процесът на стареене на МКС?
- Няма по какъв начин да кажем проценти, тъй като това е обвързвано с редица фактори. Стареенето е комплициран развой при даден човек, тъй като другите тъкани и органи стареят друго. Tова, което беше демонстрирано при Скот и Марк Кели, беше, че биохимичните и молекулни индикатори на Скот, откакто той се завръща на Земята след дългия престой в Комоса, се връщат в пъроначалното си положение. А 7% от гените, в които е следена смяна в тяхната интензивност по време на галактическия полет, в никакъв случай не се възстановяват. От тези данни не може да се пресмята какъв брой забързан или занимателен е процесът на стареене.

Може обаче да се вършат значими заключения за това кои гени са забъркани в поддържането на биологичните системи в условия на стрес.

Това фундаментално знание е доста значимо за всички следващи задачи на НАСА в Космоса, в които се чака хората да пребиват дълъг интервал от време там.

- Загатва се и за изненада, обвързвана с опит на проф. Лъчезар Георгиев. Става въпрос за телепортация…
- Това ще се види на място и в действителност е част от основните събития по време на фестивала. Няма да се телепортира човек, несъмнено. Поне не към момента, само че това е нещо, което е супер ново. Колегите го назовават опит по базисна телепортация, дефинирано като квантова връзка. Какво ще е точно… Елате да видите. Квантовите технологии навлизат доста устремно в живота ни.
Друг значим акцент в програмата ще бъдат научните работилници, в които сътрудници от просветителните център в клъстера ще показват интерактивни научни стратегии и занимания. Сред тях са и нашите другари от „ Музейко “, които ще се включат също с забавни стратегии за децата. Институтът по Молекулярна биология на Българска академия на науките, в който работя аз, ще направи демонстрационна лаборатория на тематика: „ ДНК и живот в Космоса “. Ще си задаваме фундаментални въпроси като: Ако има извънземен живот, кои ще са тези биомакромолекули, които ще опосредстват живота в Космоса? Какъв ще бъде съставът на ДНК? Дали молекулата на ДНК в Космоса, ще е като тази на Земята?
Целта на фестивала е да разпали въображението на младежите да мислят, мечтаят и възнамеряват огромно, да преследват кариера в STEAM и да намират решения посредством науката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР