На 12 юли Православната църква почита днес света Вероника, както

...
На 12 юли Православната църква почита днес света Вероника, както
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес за светица, извършила чудо с лицето на Спасителя

На 12 юли Православната черква уважава през днешния ден света Вероника, както и Св. мчци Прокъл и Иларий. На Разпети петък, до момента в който Иисус Христос влачел големия дървен кръст и бил на ръба на своите сили, една млада жена на име Вероника се доближила кам Божия Син и с разперена ленена забрадка попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител. Тогава се случило същинско знамение. Ликът на Иисус Христос остава отпечатан върху ленената забрадка.
Заради запечатания облик на Иисус Христос, одобряват Света Вероника за настойник на фотографията и фотографите. Благодарение на фотографията, ние добиваме нагледна визия за хора, събития и заобикалящата ни среда. Особено забавни са старите фотографии, които разкриват пред нас един чужд, само че доста забавен свят.
На 12 юли почитаме паметта на още двама смели християни - Свети Прокъл и Свети Иларий. Свети Прокъл бил наказан на гибел, тъй като отказал да се поклони на езическите богове.
Присъдата била гибел, посредством пробождане с лък и стрела. Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник почнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили Свети Иларий и го хвърлили в тъмницата.
През това време бойците обсипали тялото на праведния Свети Прокъл с голям брой стрели. Той агонизирал и най-после умрял в страшни безчовечен страдания. Добри християни прибрали и погребали неговото тяло. След 3 дни на гибел бил наказан и младият Свети Иларий. Той бил посечен с меч. Неговото тяло също било заровено покрай това на неговия чичо Свети Прокъл.
На 12 юли почитаме и паметта на новоканонизирания духовник Свети Паисий Светогорец. Той придобил пророческа заложба още до момента в който бил жив като духовник на Света гора, Атон. След 40-дневен непоколебим пост, Пресвета Богородица се явила на монаха и му оставила самун и грозде.
Когато монасите го намерили, той бил на ръба на силите си, само че в очите му имало щастлив пламък. Игуменът на манастира опитал хляба и гроздето. Той бил безапелационен, че на Земята такива божествени усети не съществуват. Свети Паисий Светогорец продължава да оказва помощ на вярващите от Рая.
В деня на тази свята жена, имен ден честват Вероника, Вероник, Вера, Верка.
На латински името Вероника звучи като Береника или Беренике.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР