На 12-ти и 13-ти април в СУ Никола Вапцаров“ се

...
На 12-ти и 13-ти април в СУ Никола Вапцаров“ се
Коментари Харесай

Загиващ за България занаят оживя в пловдивско училище

На 12-ти и 13-ти април в СУ " Никола Вапцаров “ се организира образование на възпитаници от единствената в страната паралелка " Бижутер “. Упражнението бе под управлението на майстори бижутери на филигран от Берковица и се състоя по самодейност на Асоциацията " Фестивалите на България “ с ръководител госпожа Илияна Щерева-Иванова, по план " Филигран: изкуство, традиция, поминък “, с поддръжката на Национален фонд  " Култура “.

В продължение на два дни, едни от най-изявените майстори на филигран - Стефан Стефчев, Албена Стефчева и Цеца Дамянова, демонстрираха техники и принадлежности, характерни за изработването на неповторимите произведения от филигран.

Учениците имаха опцията сами да приготвят материала и да изработят произведение от филигран, с което се допряха до тънкостите на един загиващ за България поминък.

Филигранът е форма на комплицирана железна структура, употребена в бижутерията и други дребни форми на металообработка. За да основат в действителност невероятни бижута, античните майстори са употребявали доста необикновени техники. Един от най-трудните способи за декориране е филигран, изключително уважаван в антична Русия. Филигранната техника на благородни метали се употребяват цветни комбинации с разнообразни материали: скъпоценни и полускъпоценни камъни, гланц, сребро, стъкло и дърво.

Едни от най-изисканите и скъпи златарски творби от епохата на Възраждането, се правели от чисто сребро и позлата с техника на ажурен филигран. Материалът, с който се работи в тази техника – изтеглени телени влакна и зърна, дефинира характера и структурата на филигранната декорация.

В наши дни традициите на тази техника се пазят и употребяват точно в Берковица в кооперацията " Сувенири и бижутерия “. Кооперацията е учредена през шестдесетте години на предишния век от Теодор Спасов, който е изучавал изкуството на филиграна в Чипровската школа.

Днес в кооперацията работят едвам 10 дами, които не престават да създават изящни бижута и предмети, съчетавайки обичайни претекстове и съвременен дизайн.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР