На 12 ноември почитаме паметта на Свети Йоан Милостиви, патриарх

...
На 12 ноември почитаме паметта на Свети Йоан Милостиви, патриарх
Коментари Харесай

Днес почитаме светец, хранил 7000 бедняци

На 12 ноември почитаме паметта на Свети Йоан Милостиви, патриарх Александрийски, на преподбоните Нил Постник и Нил Мироточиви, Атонски и на Свети оракул Ахияли.
Свети Йоан Милостиви живял през VII век. Той бил наследник на Кипърския княз Епифаний. Веднъж, когато бил на петнадесет години, видял на сън госпожица, която му споделила: "Аз съм най-голямата щерка на великия Цар. Ако ми служиш, аз ще изпрося от Него огромна берекет за тебе, тъй като няма по-силна от мене. Самоя Бог аз смъкнах от небето и Го облякох в човешка плът. "
През целия си живот Йоан помнел това чудно събитие - бил доброжелателен и великодушен, прощавал обидите и никого не осъждал. Йоан бил женен и имал деца, само че овдовял млад, отказал се от света и посветил живота си на молитва. Той бил определен за патриарх в Александрия. Започнал ревниво да извършва своите нови отговорности, твърдо защищавал вярата срещу лъжеученията, помагал на бедните, търпеливо изслушвал всеки, който идвал при него и утешавал всички със състрадание и положителни препоръки.
По заповед на патриарха били преброени към седем хиляди небогати поданици на Александрия, на които той давал ежедневна издръжка. В това време персийците завладели Сирия и Палестина и изгорили Йерусалим. Съчувствайки горещо на страдащите, Йоан им изпращал великодушни помощи и откупил голям брой нещастници.
Свети преподобни Нил Постник живял в IV век. Бил родом от Константинопол, възпитаник на Св. Йоан Златоуст. Получил прелестно обучение. Още като млад Нил бил назначен на значим пост - префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот. Съпругата и дъщерята на Свети Нил постъпили в един от женските манастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която изкопали сами с ръцете си. Тя била жилище на преподобни Нил четиридесет години. С пост, молитва и труд светецът добивал високо духовно съвършенство. При него почнали да идват хора с всякакво звание и от всякакво съсловие - от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и успокоение от светеца. В пустинята преподобният Нил претърпял доста неволи. Сарацините завладели сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца Господ избавил Теодул и преподобният го намерил у Емеския свещеник, който изкупил младежа от варварите. Този свещеник ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където дружно се подвизавали до гибелта на преподобния Нил. Св. Нил умрял в мир към 450 година.
Свети оракул Ахия произхождал от град Силом и живял при царуването на Соломон и Иеровоам. При Соломон той предсказал на Иеровоам разделянето на Соломоновото царство и отпадането от него на десетте колена, които образували Израилското царство. Когато срещнал Иеровоам самичък в полето, оракул Ахия раздрал дрехата си на дванадесет елементи. Заповядал му да вземе 10 от тях в символ на това, че Господ Бог Израилев предава в ръцете му 10 колена, като изтръгва царството от ръката на Соломона и ще му даде Израил, в случай че върви по Божиите пътища. Впоследствие, когато Авия, синът на Иеровоам, се разболял, пророкът предсказал на Иеровоамовата жена изтребването на целия им дом поради Иеровоамовото нечестие, и разселването на израилтяните зад Ефрат. Пророчеството на Ахия както за гибелта на детето, по този начин и за съдбините на Израил се изпълнило.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР