На 12 април, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

...
На 12 април, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1
Коментари Харесай

Този петък В кадър по БНТ: Беларус: дамски гамбит

На 12 април, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в рубриката за настояща документалистика на публичната телевизия „ В кадър “ гледайте кино лентата „ Беларус: дамски гамбит “.

През август 2020 година президентските избори в Беларус водят до най-мащабните митинги в страната от години. Действащият президент Александър Лукашенко е провокиран от три дами – Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова. Според формалните данни, Лукашенко печели безапелационно, за шести следващ път.

По данни на опозицията обаче, множеството от гласовете са в интерес на Светлана Тихановская. Съпругът на Тихановская – Сергей, месеци преди изборите през 2020 година обикаля Беларус, запечатва нелекия живот на съгражданите си и желае смяна. Каналът му в YouTube има стотици хиляди почитатели. Месеци преди вота Сергей е хвърлен в пандиза и по този начин в политическия шах се включва брачната половинка му Светлана – както самата тя споделя: „ Направих първата стъпка от обич “.

Филмът „ Беларус: дамски гамбит “ на журналистката от Българска национална телевизия Теодора Гатева споделя историята на несъгласните с режима в Беларус, тези, които желаят да измъкнат Минск от орбитата на Москва и които са претърпели 2020 година А случилото се тогава белязва инакомислещите беларуси вечно.

Репресиите не престават и в този момент, като упованията са, че следващата година, когато Беларус още веднъж ще избира президент, те ще се засилят. Издирват се и се арестуват лица, взели участие в митингите през 2020 година Упражнява се напън върху родственици на хора, които са в чужбина. Съдят за дарения, правени за политически пандизчии. Законите в Беларус се ожесточават, а връзката Минск-Москва става все по-силна.

Кои са несъгласните с режима в Беларус, къде и по какъв начин живеят те, имат ли механизми, с които да влияят на обстановката в страната, къде е интернационалната общественост в беларуския пъзел и какво чакат беларусите от президентските избори следващата година – гледайте кино лентата „ Беларус: дамски гамбит “ в рубриката „ В кадър “ на 12 април, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР