На 11 септември православната църква почитта паметта на светицата Теодора.

...
На 11 септември православната църква почитта паметта на светицата Теодора.
Коментари Харесай

На 11 септември Църквата почита Света Теодора

На 11 септември православната черква почитта паметта на светицата Теодора. Нейният живот не наподобява на нормалните разкази за отстояването на вярата с доста тествания или мъчения, нито с извличане на святост посредством аскетичен живот.

Трудният и изпълнен с превратности живот на Света Теодора наподобява повече на вълшебните приказки, с които се приспиват децата. В него има място за доста поучения и схващане на значимите неща, които си коства да се отстояват с цената на персонално мъжество.

Според легендите в Александрия през далечния V век живеела млада жена, на име Теодора. Тя била омъжена и живеела щастливо. Сигурно младата жена щяла да остане незнайна за поколенията, както доста други, в случай че не се случило един път да изневери на брачна половинка си и тази преживелица трансформирала изцяло съществуването на Теодора.

Подгонена от съвестта си, на идващия ден младата жена отишла при игуменката на близкия манастир, с цел да потърси съвет. След диалога с нея тя решила да обрече себе си на Бога. Обратно на упованията, Теодора избрала да постъпи не в манастира, където се изповядала, а в мъжки манастир, ситуиран на 18 километра от нейния дом.

За да бъде призната, Теодора отрязала косите си и облякла мъжки облекла. Изминала пътя до мъжкия манастир и вечерта похлопала на портите. Игуменът обаче отказал да одобри странника и Теодора изкарала нощта пред портите, където демони я изкушавали, само че тя не се уплашила.

На идващия ден предрешената млада жена била призната като духовник под името Теодор и се отличила с усърдните си молебствия и работа на Бог.

Осем години по-късно при едно пътешестване до града, с цел да купи жито за манастира, предрешената като мъж Теодора закъсняла и трябвало да пренощува в манастир наоколо. Там племенницата на игумена, заблудена за тайната на младия духовник, го поискала, само че Теодора съумяла да я отблъсне.

След 9 месеца обаче племенницата на игумена се появила в манастира, където служела като духовник Теодора, и донесла бебе, за което твърдяла, че е от монаха Теодор. Предрешената послушница не издала тайната си и игуменът я прогонил дружно с бебето.

Теодора се настанила с детето в барака покрай манастира, където пастири давали мляко за бебето, с цел да оцелее. Другите монаси постоянно се подигравали на Теодор за прегрешението му, без да са наясно с тайната му.

След 7 години игуменът на манастира, в който живеела Теодора, преди да бъде изгонена, получил прояснение свише, че младият духовник не е татко на детето и още веднъж прибрал Теодора с детето в една килия в манастира.

След години настанала суша и игуменът изпратил дамата, която всички познавали като монаха Теодор, до един бунар, който не пресъхвал съгласно хорските вярвания. По пътя светицата непрекъснато се молила да има вода и в действителност, когато пристигнала, кладенецът не бил пресушен.

Теодора занесла водата и оповестила пред всички, че този бунар не пресушен единствено поради молитвите на игумена.

След години пристигнал последният час на Теодора и тя се преселила при Бога, който изпратил привидение на игумена, че монахът Теодор в действителност е жена. Божият чиновник решил да ревизира и когато видял женските гърди на монаха Теодор ридал дълго, осъзнавайки грешката си да прогони почтените жена и дете преди години.

Момченцето, което Теодора отгледала, пораснало и също станало духовник под името Теодор. След години Теодор станал свещеник на манастира, в който дамата, която го отгледала, живяла дълго, пазейки тайната за своя пол.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР