На 11 май отбелязваме деня на Светите равноапостоли и просветители

...
На 11 май отбелязваме деня на Светите равноапостоли и просветители
Коментари Харесай

Първа българска детска медия - „ВИЖТЕ: Новините на детски език”

На 11 май означаваме деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и Деня на библиотекаря. По този повод  - Столичната библиотека подарява безвъзмездни едногодишни читателски карти на всички искащи, а просветителната платформа ще показа първата детска медия в България: .

Представянето на новата медия ще бъде на специфична гала пред инсталацията „ Един човек ” против постройката на Националната изложба – Двореца, в 18.00 часа. Специален участник ще бъде основният редактор на „ ВИЖТЕ “ -детският публицист и издател Зорница Христова. По време на събитието „ Книговище “ ще връчи годишните си награди за читателски достижения на най-четящите 24 деца и 24 класа от страната, взели участие в онлайн играта на платформата – четене с схващане.

Това е третото награждаване поред, като децата и класовете са 24 на брой поради 24-ти май – " Денят на българската книжовност, култура и просвета ".

Преди връчването на наградите дребните читатели ги чакат игри на въпроси по книги, като ще бъде изтеглен и спечелилият от криеницата на вести, проведена на 9-ти май в Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „ Заимов “.

„ ВИЖТЕ “ е най-новият модул в платформата „ Книговище “, където може да намерите и онлайн играта четене с схващане. Тя съдържа над 1500 въпросника по художествена, научнопопулярна и образователна литература. След стартирането на детския онлайн вестник „ ВИЖТЕ “ всеки ден ще се прибавя и по нов въпросник по публикация от него.

В онлайн играта на платформата – четене с схващане има над 1500 въпросника по детска художествена, научнопопулярна и образователна литература, като според от сложността на творбата, върху което те са заложени, децата би трябвало да отговорят на сред 5 и 15 питания.

Специално за „ БАНКЕРЪ “ един от моторите зад онлайн платформата Искра Джанабетска изясни, че въпросниците са формирани както от учители по литература, по този начин и от запалени по книгите доброволци. Те са увлечени от концепцията на „ Книговище “ – да насърчат четенето измежду дребните и да развият четивната просветеност на децата от 6 година до 14 години. Платформата е утвърдена от Министерството на образованието и е употребена в над 1000 учебни заведения в България. Създадена е през 2019 година въз основата на модели, употребявани сполучливо в испанската, немската, австрийската и швейцарската просветителна система.

Към новата детска медия „ ВИЖТЕ: Новините на детски език ” са привлечени публицисти с разнородни ползи и умения. Сред тях са аниматорите Вера Траянова и Милен Витанов, медийният анализатор и откривател на когнитивните процеси Константина Василева, дългогодишният публицист Антоанета Баева, която работи за Националната мрежа за децата, детският създател Елена Владова. „ ВИЖТЕ ” може да се похвали и с кореспондентска мрежа - деца от Кения, Индия, Исландия, които ще осведомят връстниците си какво се случва в техните страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР