На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и

...
На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и
Коментари Харесай

11 май - св. св. равноапостоли Кирил и Методий

На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата – първата старославянска книжовност, и оповестени за настойници на Европа от папа Йоан Павел II.

Св. Методий, по-големият брат, е роден през 810 година, а св. Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема духовното име Кирил, " мъдрец " е наименуван по-рано поради изключителната му просветителска активност. През 862 или 863 година Константин-Кирил Философ основава първата българска писменост - глаголицата. Напълно автентично креативно дело, писмеността отразява тъкмо звуковите особености на българската тирада. Значението на делото е голямо още скоро след разгласяването му. С глаголицата и превода на Библията се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на св. св. Кирил и Методий.

През 867 година те отиват в Рим да защитят почтено правото на славяните да имат собствен богослужебен език и книги и Кирил принуждава папа Адриан II да признае публично славянската книжовност.

" А споделиха те: слепи ще прогледнат,
глухите ще чуят писменото слово (по Ис. 29:18),
ще познаят Бога както прилича.
Затова чуйте всички славяни!
Този подарък от Бога ви е даден,
дар божи е за стоящите отдясно,
дар божи за душите, що в никакъв случай не тлее,
за тез души, които го одобряват.
Слушайте, цялостен славянски народе,
слушайте Словото, що от Бога пристигна,
Словото, що кърми душите човешки,
Слово, що укрепва сърца и мозъци,
Слово, подготвящо всички да познаят Бога.
Голи са без Книги всичките нации "

Проглас към Евангелието, св. Кирил Философ
(създадено в отбрана на славянската писменост)

След блестящата отбрана и признанието в римската черква " Св. Марина " е отслужена първата литургия на славянски език. Скоро по-късно Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 година, където е заровен в базиликата " Св. Климент ".

Методий се връща назад и продължава своята проповедническа и просветна активност измежду западните славяни до гибелта си на 6 април 885 година Делото на двамата братя е продължено от техните възпитаници - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.


Св. св. Кирил и Методий в Рим

Делото на св. св. Кирил и Методий е голямо, както и фактът, че то е сполучливо продължено от учениците им. Славянският свят се еманципира за пръв път толкоз доста от римо-католическото свещенодействие и това дава независимост в политическо, само че и в духовно отношение. Обособяват се нови духовни центрове, нови школи. Народът, елементарните хора за пръв път стартират да схващат думите, с които да слави Бога и това е необикновен подтик в духовния напредък на славяните, популацията на Балканите и Русия.

11 май е църковният празник, който празнува двамата равноапостоли св. Кирил и св. Методий. Имен ден имат Кирил, Киро, Кирчо, Керан, Кирила, Кира, Кирана, Кика, Кера, Керана, Методи, Методий, Мето, Метко, Методия, Рилко, Рилчо, Рилка.

През 1851 година за първи път 11 май се празнува и като Празник на българската култура, само че датата по нов жанр - 24 май е светският празник, който се отбелязва като Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР