На 10 септември 1846 г. американецът Илиас Хауи получава патент

...
На 10 септември 1846 г. американецът Илиас Хауи получава патент
Коментари Харесай

10 септември 1846 г. – Патентоват първата практична шевна машина

На 10 септември 1846 година американецът Илиас Хауи получава патент за създадената от него шевна машина със застопоряване на конеца. Макар и действително да не е откривател на устройството, нововъведенията му са изключително значими за развиването на промишлеността. Опитите за основаване на работеща шевна машина датират от средата на XVIII век, само че без необикновен триумф.

Пръв патент за такова устройство получава през 1755 година роденият в Германия и работещ в Англия Карл Фридрих Визентал. През 1790 година патент получава и Томас Сейнт, само че устройството му в никакъв случай не заработва. През 1830 година французинът Бартелеми Тимоние показва функциониращо устройство, само че фабриката му е атакувана от шивачи, уплашени, че ще останат без работа, и той банкрутира. През 1834 година Уолтър Хънт основава първата американска шевна машина, само че след това губи интерес към нея, защото я възприема като разрушител на работни места.

Хауи е роден през 1819 година и от 16-годишен работи в текстилна фабрика. От началото на 40-те години създава разновидности на шевна машина, като залага на концепцията за използването на два конеца - от горната страна и изпод. Хауи показва машината през 1845 година, а на идната година я патентова, само че не съумява да продаде нито един образец, защото е прекомерно скъпа. В търсене на купувачи той отпътува за Англия, само че и там удря на камък. Връщайки се в Америка, Хауи схваща, че бизнесът е почнал да процъфтява, а концепциите му са конфискувани от други изобретатели. Най-успешен измежду тях се оказва Исак Сингер, който комбинира механически гений с търговски усет, изчезнал на Хауи.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

1588 година — В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, отпред с Томас Кавендиш.1627 година — Започва обсадата на Ла Рошел от войските на крал Луи XIII1858 година — Открит е метеорита 55 Пандора.1872 година — Васил Левски основава първия революционен окръг в България с център село Голям извор.1898 година — В Женева италианският анархист Луиджи Лукени убива императрица Елизабет Баварска — брачната половинка на австро-унгарския император Франц Йозеф I.1919 година — Във френския град Сен Жермен ан Ле е подписан Сен-Жерменския кротичък контракт.1921 година — В Берлин е открит сектор от първата в света автомагистрала.1939 година — Втората международна война: Канада афишира война на Нацистка Германия, като се причислява към Обединените народи.1939 година — Втората международна война: Хитлеристката войска прави всеобщи улични изтезания в град Бидгошч (Полша), разстреляни са над 1000 мирни жители.1944 година — С Постановление на Министерския съвет в България е основана Народна милиция.1945 година — Бившият министър председател на Норвегия Видкун Кислинг е наказан на гибел за съдействие с Хитлеристка Германия.1960 година — На Летни олимпийски игри 1960 в Рим Абебе Бикила става първия играч от Субсахарска Африка, който печели златен орден, като пробягва маратона с боси крайници.1961 година — По време на съревнование от Голямата премия на Италия злополука предизвиква гибелта на немския водач от Формула 1 Волфганг декор Трипс и на 13 фенове от публиката, които са ударени от неговото Ферари.1964 година — Влиза в действие Конвенцията за териториалното море и крайбрежната зона.1967 година — Жителите на Гибралтар гласоподават в референдум за опазване на зависимостта от Англия, вместо за присъединение към Испания.1974 година — Португалия дава самостоятелност на колонията си Гвинея-Бисау.1976 година — При злополука сред самолети на английски и словенските авиолинии край Загреб умират 176 души.1977 година — В пандиза на Марсилия е осъществена последната във Франция екзекуция с гилотина.1990 година — Папа Йоан Павел II освещава най-голямата черква в света - Базиликата на Божията майка на мира в Ямусукро (Кот д`Ивоар).2002 година — Швейцария става член на Организация на обединените нации.2008 година — В Женева (Швейцария) е пуснат в деяние Големият адронен ускорител, който е считан за най-големият теоретичен опит в историята на човечеството.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР