На 10-ата Неделя след Петдесетница, в която Българската православна църква

...
На 10-ата Неделя след Петдесетница, в която Българската православна църква
Коментари Харесай

Честваха 90 години от основаването на читалището в мездренското село Брусен /снимки/

На 10-ата Неделя след Петдесетница, в която Българската православна черква възпоменава едно от най-скръбните древен събития - Отсичане главата на св. Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан, в мездренското село Брусен честваха 90 години от основаването на Народно читалище „ Светлина-1931 “, оповестиха от общината в Мездра.
Честването стартира с водосвет в локалния храм „ Св. Йоан Кръстител “, отслужен от енорийския духовник на селото Пламен Кръстев. В края на службата отец Пламен напомни в резюме мъченическата гибел на последния от старозаветните пророци, прочут от Иисус Христос като „ максимален сред родените от дами “ и благослови миряните.
По-сетне в двора на детската градина се състоя юбилейно празненство. „ Читалищата са живият извор на българския дух пред вековете, акцентира в словото си Мария Мишева, секретар-библиотекар на НЧ „ Светлина-1931 “. За нас постоянно е било значимо да запазим своите позиции и обичаи, тъй като, с изключение на вместилище на локалния обичай и просвета, читалището е център, който се развива с бързо движение, с цел да може да запази своето минало и да надгради своето бъдеще. “
Приветствие към жителите и гостите на Брусен насочиха кметът на селото Георги Николов и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Поздравителен адрес сервира кметският наместник на прилежащото село Царевец Маргарита Петкова.
Със ставане на крайници и едноминутно безмълвие присъстващите уважиха паметта на някогашните кметове Иванка Вълкова и Константин Христов, умряли през тази актуалната година.
На сцената се изявиха Женската певческа група „ Детелина “ и Детският танцов състав при НЧ „ Светлина-1931 “, подрастващата вокална изпълнителка Ивайла Калинова, младите рецитатори Петър Комитски и Цветан Михайлов, Танцовите клубове „ Мераклии “ от с. Ребърково и от с. Брусен. Най-възрастният участник беше 75-годишната акордеонистка Цветанка Костова, която е родена в сливенското село Боров дол, родителите й са от Згориград, само че от повече от четвърт век живее в с. Брусен и е началник на Женската певческа група „ Детелина “.
Аплодисментите на публиката заслужи също шармантната артистка Катя Тошева, учител и хореограф в столичното „ Kāya Dance School “, която пресъздаде магията на класическите индийски танци.
По случай 90-годишнината от основаването на НЧ „ Светлина-1931 “ Читалищното настоятелство връчи на над 30 дългогодишни читалищни дейци почетни грамоти за принос в развиването на читалищното дело и за запазване на българските обичаи и традиции. Всички участници в празничната стратегия получиха благодарствени грамоти, а най-малките - и детски просветителни книжки.
Накрая всички седнаха на обща софра и пробваха от вкусната бобена курбан супа, приготвена от майстора готвач Елза Първанова. За положителното въодушевление на празнуващите се погрижи виртуозът на клавишните музикални принадлежности Цветомир Дамянов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР