На 10 април 2024 г. /сряда/ в Регионална библиотека Дора

...
На 10 април 2024 г. /сряда/ в Регионална библиотека Дора
Коментари Харесай

Представят в Добрич книгата „Цената на българщината в Таврия /1917-1945/

На 10 април 2024 година /сряда/ в Регионална библиотека „ Дора Габе “, доктор Владимир Калоянов ще показа дългогодишния си проучвателен труд „ Цената на българщината в Таврия (1917-1945 г.) ". Модератор на събитието ще е доцент доктор Димитър Маринов от ВСУ " Черноризец Храбър ".

В проучването са проследени главните интервали в демографското, икономическото и общественото развиване на българската етническа общественост в Приазовието, Украйна, заселена там от Бесарабия в 1860 – 1862 година Анализирани са аргументите, заради които българите търсят подслон и прехранване в Бесарабия и Таврия – вековното османско господство и целенасочената политика на царска Русия, заинтригувана от заселването и облагородяването на безлюдни територии. Впечатляващо е показана невероятната резистентност, с която таврийските българи отстояват и съхраняват националната си еднаквост и устрема си към нематериалност. Чрез богат документален материал е подчертано върху претърпените от тях насилствени миграции, политически репресии, разкулачванията, глада 1921 – 1923 и 1932 – 1933 година, в това число и завръщането на част от тях в Съюз на съветските социалистически републики. Това поражда размишления по отношение на цената на българщината за задграничните ни сънародници и за политиката по отношение на българската диаспора.

Владимир Калоянов е таврийски българин, роден през 1954 година в село Лозоватка, Запорожка област. Историк, стихотворец и държавник от Таврия - доктор Владимир Калоянов е приключил Литературния институт „ Максим Горки “ в Москва през 1981 година и аспирантура в Института по история на Българска академия на науките. Член на Съюза на българските писатели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР