На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници

...
На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници
Коментари Харесай

Църквата почита светите безсребреници Козма и Дамян

На 1 юли Православната черква празнува деня на свети безсребреници Козма и Дамян. В националния календар празникът е прочут още като свети Врач. За да бъдат потребни на близък, двамата братя Козма и Дамян се заели да изучаватцелебните свойства на другите билкии се прочули като лечители.

Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна популярност, великолепие и благосъстояния, Исус Христос ги надарил с чудотворна целебна мощ. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест илинедъг, помагайки освен на хората, само че и на животните.

Братята били доста скромни. Те не взимали от излекуваните заболели нито пари, нито блага, изпълнявайки строго препоръките на Спасителя към апостолите. Избавяли от заболяванията не толкоз с билки, колкото с името на Господа, изпълнявайки Христовата заповед: " Даром получихте, безплатно давайте ". Затова получили от вярващите името безплатни лекари, безсребрeници.
Над гроба им по-късно бил построенхрам, в който ставали чудеса.

На тази дата Българската православна черква чества и едно от значимите събития в духовната история на България -връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

След гибелта си през 946 година Йоан Рилски бил заровен в Рилска обител, само че скоро по-късно цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец (дн. София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. През 1195 година цар Асен тържествено ги придвижва в столицата Търново. През 1496 година, откакто получават позволение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР