На 1 януари за 31-и път София ще бъде музикално-празнична,

...
На 1 януари за 31-и път София ще бъде музикално-празнична,
Коментари Харесай

Европейските закачки и музиката, която обединява нациите в новогодишния концерт

На 1 януари за 31-и път София ще бъде музикално-празнична, тъй като тъкмо в 18.00 часа в зала 1 на НДК стартира Празничният новогодишен концерт. Реално видяно, това е културното събитие, с което навлизаме в първото за страната ни председателство на Съвета на Европа.

Оттук стартира и диалогът ни в утринното " Радиокафе " с Емил Табаков , който ще бъде на пулта пред Фестивалния симфоничен оркетър. " Тоест, ние сме първите ръководители - симфоничният оркестър и аз " - споделя с умивка диригентът и продължава - " значимото е, че през последните 31 години този концерт се трансформира в една хубава традиция. А като ръководители на Европа, ние взехме решение да включим по една творба от всяка една страна - членка на Европейски Съюз ". Така се оформя една доста завладяваща стратегия под мотото " Духът на Европа ".

Беше си сложна задача - да се подбере такава музика, което да е празнична, подобаваща, която да показва добре културата на страната, не е елементарно. Най-сложно беше с страни, чиято музика е по-малко позната у нас - като Латвия, литва, Малта, Кипър, Португалия, споделя Емил Табаков.

В оформянето на програмата има и едно прелестно възприятие за комизъм - както се оказа, особено търсено - да вземем за пример Унгария е показана с " Унгарски танц ", писан от Йоханес Брамс, който е немец, а Румъния  - с " Румънски танц " от Бела Барток. " Музикална Европа от дълго време е обединене и въобще музиката постоянно е обединявала нациите " - прибавя Емил Табаков.

Най-лесен и явен е бил изборът на българска творба - " те беше ясна, най-сигурната през цялото време - " Нестинарския танц " из " Нестинарка " на Марин Големинов, който беше и моят професор по комбинация в консерваторията, а и през 2018 означаваме 110 години от рождението му ". За разлика от 2007, когато маестро Табаков дирижира сходен концерт при приемането на страната ни в Европейски Съюз - " тогава една творба представяше България и Румъния, а точно " Хоро-стакато " от Динику, оркестрирана от Панчо Владигеров ". 

Солист на концерта ще бъде прелестният цигулар Светлин Русев (концертмайстор на оркестъра на Парижкото радио и на оркестъра на Романска Швейцария " ) - " той ще " показа " 4 страни - Белгия (Изаи), Франция (Масне), Полша (Виенявски) и Италия (Паганини). Творбите няма да звучат по азбучен ред на страните, които показват. " Обединили сме ги по разнообразни признаци - френскоговорящи, славянски, южни ", добавя Емил Табаков..

Концертът " Духа на Европа " стартира половин час по-рано от обичайния час, а точно в 18 часа, в зала 1 на НДК на 1 януари - какъв по-добър метод за начало на новата 2018 година!

За българската творба в програмата - танцовата драма " Нестинарка " (по описа на Константин Петканов) има своята премиера през 1942 в Софийската опера, триумфът е голям, от този момент се е играла неведнъж на сцените на всички български оперни театри, както и по света. Балет " Арабеск " има своя версия, което са представяли в над 40 страни. " Нестинарският танц " е от най-изпълняваните български произведения в чужбина. През февруари ще има нова режисура на " Нестинарка " в Националната опера в София - режисура, която през май ще бъде част от турнето на операта в Болшой спектакъл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР