На 1 октомври, правителството на САЩ ще остане без финансиране,

...
На 1 октомври, правителството на САЩ ще остане без финансиране,
Коментари Харесай

Криза в САЩ: Ще остане ли правителството без финансиране

На 1 октомври, държавното управление на Съединени американски щати ще остане без финансиране, което ще значи прекъсване на редица публични услуги, милиони чиновници без заплати и политическо напрежение, написа Асошиейтед прес.

Макар че някои организации няма да бъдат наранени (например приемането на чекове за обществени помощи ще продължи), други държавни функционалности ще бъдат мощно свити. Федералните служби ще спрат всички действия, които се правят оценка като несъществени и милиони държавни чиновници, в това число членове на въоръжените сили, ще останат без хонорари. 

До сходна обстановка се стига, когато Конгресът не успее да одобри някаква част от финансовото законодателство. За да финансират държавните служби, конгресмените би трябвало да одобряват 12 разнообразни разходни закона, които в следствие да бъдат подписани от президента. Процесът обаче е времеемък. Често се постанова да се контракти краткотрайно удължение, с цел да се даде опция държавното управление да продължи да работи. Ако не бъде задействано нужното законодателство в точния момент, държавните организации би трябвало да спрат всички несъществени действия и да не изплащат заплати до края на блокажа.

Текущото финансиране изтича на 1 октомври, когато стартира новата федерална бюджетна година. Ако се стигне до прекъсване на активността на организациите, е мъчно да се планува какъв брой дълго може да продължи то.

Контролираният от демократите Сенат и Камарата на представителите, където преобладават републиканците, работят по радикално разнообразни проекти, с цел да предотвратят сходна обстановка.  От 1976 година е имало 22 рецесии с финансирането, като при 10 от тях чиновниците са останали краткотрайно безработни. Най-дългият подобен интервал е през 2018-2019 година, когато тогавашният президент Доналд Тръмп и демократите в Конгреса влизат в борба поради настояването на президента да се финансира стена по границата с Мексико. Блокажът продължава 35 дни и е единствено непълен, защото Конгресът въпреки всичко приема някои законодателни документи, с цел да поддържа действието на части от държавното управление.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР