На 1 ноември в Израел се провеждат безпрецедентни пети избори

...
На 1 ноември в Израел се провеждат безпрецедентни пети избори
Коментари Харесай

Пети рунд в омагьосания кръг на изборите в Израел - ще се върне ли Нетаняху

На 1 ноември в Израел се организират невиждани пети избори за по-малко от четири години, на които някогашният министър председател Бенямин Нетаняху се бори за завръщане на власт.

Избирателите се надяват да се откри излаз от задънената улица, до която се стигна поради конфликта сред политика, играещ преобладаваща роля цяло едно потомство, и многочислените му противници. Страната затъна в омагьосания кръг на избори от 2019 година, същата година, в която Нетаняху беше упрекнат в корупция по обвинявания, които той отхвърля.

Ще завоюва ли Нетаняху?

Не е ясно. Проучванията не демонстрират безапелационна победа нито за Нетаняху, нито за главния му противник, центристкия министър-председател Яир Лапид.

Предвижда се, че дясната партия " Ликуд " на Нетаняху, въпреки че поддръжката за нея съгласно изследванията е в застой, ще бъде с най-голямата група в Народното събрание. Заедно със съдружниците си - извънредно десни и ултрарелигиозни фракции, които го поддържат за министър председател - 73-годишният Нетаняху, който е ястреб в политиката, наподобява е на ръба да реализира ръководещо парламентарно болшинство.

При последните четири гласувания обаче Нетаняху не съумя да образува мечтаната дясна коалиция.

Кои са другите участници в конкуренцията?

Петдесет и осем годишният Лапид е някогашен ефирен водещ и министър на финансите, който влезе в политиката на вълната на социално-икономическото протестно придвижване преди към десетилетие. Подкрепата за неговата партия " Има бъдеще ", която е на второ място в социологическите изследвания, демонстрира известна възходяща наклонност. Но неговият лагер, които обгръща сили и от десницата, и от левицата, е по-малък от блока на Нетаняху.

Министърът на защитата Бени Ганц оглавява дясноцентристкото " Национално единение ", което съгласно прогнозите ще завоюва доста по-малко места от партиите на Нетаняху и Лапид. Но това не попречи на 63-годишния някогашен шеф на генералния щаб на армията да се разгласи за единствения претендент, който може да изведе страната от задънената улица, в която я вкара Нетаняху. Ганц желае да образува нови съюзи и да оглави необятно държавно управление, което да изведе Израел от четиригодишната невиждана конституционна рецесия.

Кой различен може да окаже въздействие?

Итамар Бен-Гвир . Ултранационалистическият народен представител може да се трансформира в политика, който ще докара Нетаняху до победа и ще сложи на тестване външните връзки на Израел, в случай че стане министър. Осъден през 2007 година за подстрекателство към расизъм и поддръжка на формация, включена в черните описи на терористичните организации на Израел и Съединени американски щати, 46-годишният Бен-Гвир твърди, че от този момент е израснал и съзрял. Предвижда се общата листа на крайнодясната партия " Еврейска мощ " на Бен-Гвир и други фракции да заеме трето място, а възходящата му известност буди известна паника в страната и чужбина.

Арабското малцинство в Израел , чийто глас може да повлияе на изборите. Арабите са към една пета от популацията и не са задоволително добре показани в Народното събрание, доста от членовете на арабската общественост се разпознават с палестинците или са палестинци. Те от дълго време се оплакват, че са дискриминирани и третирани като жители второкласен. Ниската изборна интензивност може да отстрани трудностите пред Нетаняху и да му обезпечи безапелационна победа. Високата изборна интензивност може да помогне на Лапид - чиято напускаща властта коалиция включва арабска партия - за първи път в историята на Израел.

Защо се стигна до следващите избори?

Лапид и неговият съдружен сътрудник Нафтали Бенет сложиха завършек на рекордното 12-годишно непрестанно ръководство на Нетаняху през юни 2021 година, като сглобиха невероятна група от десни, демократични и арабски партии, нежна още през цялото време. Без да направи и година в ръководството, обединението загуби минималното си болшинство поради дезертирали депутати. Вместо да изчака опозицията да го в профил с гласоподаване, държавното управление разпусна Народното събрание и това докара до избори.

За какво става дума?

Големият въпрос се върти към Нетаняху. Макар че обвиняванията против него в рушвет, машинация и корист с доверие сплотиха противниците му, правилните му поддръжници са непоколебими и упорстват за завръщането на водача си, считат го за мощен и предвидлив, с интернационално въздействие. Критиците на Нетаняху се отвращават от мисълта човек, който считат за подкупен и деструктивен, още веднъж да застане отпред на страната и се притесняват, че в случай че това стане, той ще повлияе на правната система на Израел, с цел да избегне присъда.

Нетаняху акцентира своите качества в региона на сигурността и стопанската система. Но при неразбираемите вероятности за възобновяване на мирните договаряния с палестинците и при неуспеха на договарянията на международните сили за нуклеарното съглашение с Иран, сигурността и дипломацията значително останаха настрани. Според изследванията възходящите разноски за живот са главната грижа за израелците, само че дребните разлики в политиката на претендентите по тези въпроси надали ще повлияят на гласоподавателите.

Превод Пламен Йотински (БТА)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР