На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните

...
На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните
Коментари Харесай

Честита Баба Марта!

На 1 март честваме Баба Марта - един от най-почитаните български традиции с хилядолетна традиция. В националните показа пролетта идва с идването на Баба Марта. Месец март е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, изплетена от бели и червени конци. Белият цвят в началото символизира мъжкото начало, силата, светлата, слънчева зона. По-късно под въздействието на християнската митология отбелязва девствеността и непорочността — белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Мартениците се носят или до 9 март - църковния празник Свети 40 мъченици, или до 25 март - църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се смъкна и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

Много и разнолики са легендите, донесли мартеницата до наши дни. Всичките и символики обаче назовават здраве и шанс, благодат и благоденствие.

Да помним старите български обичаи, да изгоним неприятните мисли и случки в предишното и да не забравяме, че силата на подсъзнанието трансформира ориси.

Най-разпространената легенда, която се изпява в доста национални песни споделя и гълъбът, който пренесъл бяло-червен конец на Аспарух.

Честита Баба Марта на всички читатели на Moreto.net - Сайтът на Варна - да сте бели и червени, румени, засмени!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР