На 08.04.2020 ИПБ публикува анализ на пътнотранспортния травматизъм за първото

...
На 08.04.2020 ИПБ публикува анализ на пътнотранспортния травматизъм за първото
Коментари Харесай

Институт за пътна безопасност: Червен светофар за Борисов

На 08.04.2020 ИПБ разгласява разбор на пътнотранспортния травматизъм за първото тримесечие на 2020 година, отчитайки въведеното изключително състояние. На 10.04.2020 година бяха оповестени три случая на ПТП, в два от които водачите са управлявали МПС с превишена скорост и след приложимост на алкохол.
В тази връзка ИПБ реши да бъде образуван юридически екип, който да прави непрекъснат мониторинг на случаите на тежки ПТП. Експертите ще следят развиването на досъдебните производства, ще бъдат в правосъдните зали при разглеждане на делата, ще наблюдават законодателните оферти, касаещи сигурността по пътищата, ще вземат участие интензивно с оферти и мнения, ще задават въпроси на виновните институции и ИПБ ще осведоми обществеността.

На 15.04.2020 година ИПБ приготви и изпрати на министър-председателя оферти за ограничения, които да бъдат подхванати от държавното управление за ограничение на пътнотранспортния травматизъм по време и след изключителното състояние.

На 19.04.2020 година жестоката злополука, при която бе погубен журналистът Милен Цветков, повдигна още веднъж въпросите за факторите, довели до следващата жертва по пътищата.

Един от тях е дейното безучастие на страната и неглижирането на нуждата от холистичен метод и съответни, работещи ограничения за обезпечаване на най-високо допустимо равнище на пътна сигурност.

След злополуката край Своге през август 2018 година, при която починаха 20 души, държавното управление си изми ръцете като сътвори ДАБДП. След повече от една година Агенцията може да се „ похвали “ единствено с назначени служители, апели, констатации и видео клипчета. Няма подхванати ограничения, няма направени работещи оферти за понижаване на жертвите на ПТП. Това разкрива неналичието на експертиза, което към този момент е трансформирало ДАБДП в следващата паразитираща на гърба на данъкоплатците административна конструкция. Целта на основаването на Агенцията бе да има работещ инструмент за осъществяване на дейна политика за пътна сигурност. Основни задания следваше да бъдат съгласуване на дейностите на множеството институции с пълномощия в региона на обезпечаване сигурността по пътищата, приемане и осъществяване на проект за деяние, включващ ограничения за предварителна защита и положителни европейски практики и практикуване на ефикасен надзор.

Друг фактор е пренебрегването на сериозността на осъществените предишни нарушавания. Анализ на ИПБ демонстрира, че при 90 % от случаите на тежки ПТП се открива, че причинителите са имали голям брой по-малки нарушавания в предишното. Има фрапиращи случаи, при които против лидер с над 50 нарушавания, не са подхванати ограничения за възбрана за ръководство на МПС.

Ненаказуемостта на действието и отбягване на правораздаването насърчават осъществяването на ПТП. Всеки ненаказан случай предизвиква безотговорното и незаконно държание. Обективното и неповлияно от фактори, отвън законовоустановетите, следствие на ПТП, справедливото използване на Закона, спазването на прогласения в Конституцията принцип за тъждество пред Закона са от значително значение за понижаване на убийствата по пътищата. За страдание, не са един или два случаите, при които с изключение на жертви и почернени близки, остава и чувството за безнаказан произвол.

Примери:
Август 2011 година 21-годишният наследник на прокурор убива двама души в София. 8 години по-късно, през ноември 2019 година САС постановява условна присъда от 1 година и поровина с 3-годишен изпитателен период. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховен касационен съд. Делото – е образец за постепенно правораздаване.
През 2015 година в Пазарджик 27-годишен прегазва с джип „ Хамър “ 70- годишен пешеходец. Установени са: превишена скорост, приложимост на опиати (амфетамин) и алкохол и липса на дееспособност за ръководство на МПС. Присъдата е 3 години и половина затвор.
Април 2017 година Дванадесетокласник от пловдивска елитна гимназия, шофиращ джип „ Тойота “, убива 61-годишна жена на пешеходна пътека в Пловдив. Присъдата: 2 години и 8 месеца затвор и 5 година отнемане от право да ръководи МПС.
Юни 2018 година – Силвия Зорова, ръководеща джип „ Мерцедес “ предизвиква ПТП, при което има един погубен и един ранен. Не се открива информация за досъдебно/ правосъдно производства.

Законодателството като фактор.

От 5 години се приказва за промени в ЗДП, за приемане на нов закон, уреждащ административно-наказателната отговорност и други, само че досега няма резултат.

Фактор е и популизмът и приемането на заканодателство „ на парче “ и под публичен напън, след следващото тежко ПТП.

През март 2019 година, след следващия случай на ликвидиране на младеж на пешеходна пътека в Приморско от използвал алкохол и избягал от местопроизшествието водач, народни представители от „ Оперативна програма “ внасят план на Закон за изменение на Наказателен кодекс, с който се предлага увеличение на размера на наказванията за водачи, провокирали злополука след приложимост на алкохол и/ или опиати или от която е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е без дееспособност да ръководи МПС или на пешеходна пътека. Предложението е глобата, предвиждаща от 3 до 15 години отнемане от независимост да бъде увеличена на от 5 до 15 години. До момента предлагането не е прегледано даже в парламентарни комисии.

През декември 2019 година народни представители от ГЕРБ, ВОЛЯ, Движение за права и свободи и Оперативна програма внасят законопроект за допълнение на Наказателен кодекс, с който се предлага използването на наркотични субстанции или техни аналози преди ръководство на МПСда се открива по „ надлежния ред “, а точно – по реда на Наредба № 1/ 2017 година за реда за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта и/ или използването на наркотични субстанции или техни аналози. Приемането на предлагането би довело до ограничение предметния обсег на нормата на член 343 б, алинея 3 от Наказателен кодекс, до декриминализиране на случаи, при които използването на наркотични субстанции или техни аналози е доказуема с всички възможни от Наказателно-процесуален кодекс доказателства и доказателствени средства и до ненаказуемост на действието.

Към сегашния миг предлагането е прегледано на съвещание на Комисията по здравеотазване и е признато с 20 гласа „ за “ и нито един „ срещу “ или „ въздържал се “.

Становища по двете нагоре законодателни начинания няма показани от институции с пълномощия в региона на БДП, в това число и от ДАБДП, макар че създаването независимо и/или присъединяване в създаването на нормативни актове, свързани с сигурността на придвижване по пътищата, организация на придвижването, развиване на транспортната инфраструктура, понижаване на пътнотранспортния травматизъм, положението на автомобилния парк и подготовката на водачите е първото пълномощие, посочено в Устройствения устав на Агенцията.

Потреслото цяла България ликвидиране на най-светлия християнски празник Великден извади на повърхността всички горепосочени проблеми, с които страната ще би трябвало да се оправи, в случай че не желае почтени жители да умират по безразсъден и нечовечен метод на пешеходни пътеки, тротоари и не при нарушение, а при съблюдаване на пътната сигнализация.

Крайно време е алената лампичка да светне за тези, които позволиха с бездействието си и некомпетентността си обществото ни да загуби един същински публицист, а две деца да останат без татко.

Екип на Института за пътна сигурност

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР