На 04.11.2022г. (петък) от 18:00 часа в Градската художествена галерия

...
На 04.11.2022г. (петък) от 18:00 часа в Градската художествена галерия
Коментари Харесай

Професор Яшарли Тахир гостува на Благоевград с изложба живопис и скулптура

На 04.11.2022г. (петък) от 18:00 часа в Градската художествена изложба – Благоевград ще бъде открита независима галерия живопис и статуя на художника проф. Яшарли Тахир.

Яшарали Тахир е роден през 1950 година в село Габрово, Кърджалийско. Завършил е Художествената гимназия и Художествената академия в София, компетентност „ Живопис “ при проф. Добри Добрев. Изучавал е също графика и статуя. През 1982 година е признат за член на СБХ. Ранните си произведения художникът подписва като Ясен Тахов, само че след това, след емигрирането си в Турция през 1985 година, става прочут като Яшарали Гюнеш.

Творецът напуща България ненадейно, дружно със фамилията си. Причината е разразилият се пожар, който унищожава дома му, дружно с многочислени картини, които художникът е подготвял за две независими изложения. В Турция геният на Гюнеш е оценен бързо, той взе участие в доста влиятелни конгреси и е отличен с няколко награди. Прави изложения в Париж, Лион, Страсбург, Измир, Истанбул. Гюнеш е прочут и доста издирван художник в Турция. Той е професор и преподава в Измирската художествена академия.

Художникът работи основно в областта на живописта, само че основава и статуи и пластики. В България е прочут малко, най-много с присъединяване си в изложбата „ Познати – Непознати “, проведена от СБХ, където той показва фигурални композиции. Днес произведения на Яшарали Гюнеш се намират в частни сбирки в Турция, Италия, Франция, Англия, Швейцария и в доста други страни.

Художникът твърди, че един създател би трябвало цялостен живот да се потвърждава. Той прави всичко по силите си, с цел да разпространява изобразителното изкуство и да подкрепя млади създатели. Основал е изложба за съвременно изкуство в Измир, а една от своите къщи в България е трансформирал също в изложба.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР