Н.Пр. Владимир Чургус, посланик на Сърбия в София, е роден

...
Н.Пр. Владимир Чургус, посланик на Сърбия в София, е роден
Коментари Харесай

Балканите трябва да станат пример за сътрудничество

Н.Пр. Владимир Чургус, дипломат на Сърбия в София, е роден в Белград. Завършил е Юридическия факултет на Белградския университет, бил е дипломат в Турция (2006-2011), упълномощен и за Азербайджан, министър-съветник в Черна гора и Хърватия, а преди този момент е работил като началник-служба " Сигурност " в Министерство на външните работи на Сърбия, началник на отдел за Босна и Херцеговина, Хърватия и тогава Македония, комисар за бежанците в РСърбия, ръководител на националния комитет на УНИЦЕФ.

- Ваше Превъзходителство, вие от години сте дипломат на Сърбия в София и към този момент добре познавате страната ни. В редица изявленията за български медии сте заявявали, че българо-сръбските връзки през днешния ден са на едно от най-високите си нива след като и да било. В същото време сте подчертавали, че в исторически проект това не всеки път е било по този начин. Според вас има ли нерешени проблеми в връзките сред нашите две страни?

- Вярно е, че връзките сред нашите две страни са доста положителни и естествено, са от огромно значение за стабилността на целия район и че сред нас няма открити въпроси, които провокират негативни реакции на която и да било страна. Ако проблемите от време на време пораждат, ще се вземат решение със взаимните контракти, което е удостоверение на достигнатото равнище на нашите връзки.

- През последните години имаше разменени визити на високо политическо равнище сред България и Сърбия. Лансираха се хрумвания за взаимни планове. Кои съгласно вас са с приоритет и ще бъдат ли осъществени на процедура?

- Редовните срещи и контакти на най-високото политическо равнище вършат близостта и взаимното схващане, което съществува сред приятелите и което се отразява и на всичките сфери на живота и естествено, на стопанството. Обемът на нашия продан през последните години е надвишил 1 милиарда $. Съществува интерес както на вложителите от Сърбия, по този начин и от България за подсилване на взаимните участия и инвестиции. Като обилни планове и инвестиции бих изтъкнал завършването на построяването на автомагистралата Белград - София. Това ще е от значимо значение за прекосяването на пасажерите и стоките от Азия към Западна Европа. Само по този начин ще бъдем просперитетни и равноправни членове на европейското семейство, към което ние се стремим. Когато става въпрос за енергийна сигурност сред Сърбия и България, тя е освен от стратегическото, само че и от витално значение освен за нас, а и за снабдяването на по-широката територия от Югоизточна Европа. Предстои построяването на газовия колектор сред Сърбия и България, с който ще бъдат обезпечени диверсификацията и достъпът на необятния газов пазар. Също по този начин се беседва и за свързването в региона на еленергията и създаване на жп инфраструктура, която ще даде опция за по-бързо прекосяване на стоките. Много значимо е съдействието в региона на нововъведенията и ИТ технологиите, където съществува двустранен интерес за взаимни инвестиции, както и в старт-ъп стратегии, тъй като общият ни интерес е младите експерти да остават и развиват нашите две страни.

- Известно е, че поддържате очебийно положителни връзки с посланиците в София на страните от нашия Балкански район. Как това се отразява на обстановката на Балканите, която в последно време в международните медии се дефинира като тревожна?

- Нашите връзки са доста положителни и ние се стремим Балканите да бъдат район, който ще бъде образец за съдействие. За страдание, това не схващат всички в района, а това постоянно не съответствува с ползите на тези, които са най-значителните политически фактори в света. Когато става въпрос за връзките Белград и Прищина, ние от наша страна сме подготвени да беседваме, само че без слагането на изискванията и едностранните ограничения, които са съображение на настъпването на Прищина и явно и без да вземем за пример реакция, както казахте, на " геополитическите играчи ". За нашия район и развиване от най-голямо значение са стабилността и мирът, тъй като те са съображение за неговото развиване, само че аз не знам дали това е в полза на тези, които могат да осъществят въздействието това да стене действителност.

- Как си показва Сърбия бъдещето на Балканите, откакто участието на страните от района в Европейски Съюз и самата европейска интеграция не е развой, който следва да се осъществя в околните години? Дори и Сърбия да успее да затвори в период всички глави по присъединението. Има ли и вид Б?

- Сърбия се стреми към евроинтеграция, участие в Европейски Съюз и реформиране на обществото, което е от голяма важност за нейното изцяло развиване. С приемането и построяването в своята система на най-високите полезности на Европейски Съюз във всички области от стопанската система, до тези в региона на човешките права и екологията ние построяваме системата, която е на първо място значима за нашето бъдеще. Решението за времето по кое време Сърбия ще стане член на Европейски Съюз не е от първостепенно значение, само че естествено, ние чакаме това да се почете и оцени. И макар устрема ни към Европейски Съюз Сърбия се стреми към запазването и построяването на връзките с всичките страни от света и естествено, с Китай, Съединени американски щати, Русия, Индия, които са най-значителните фактори през днешния ден.

- Границите сред нашие две страни са отворени, от ден на ден туристи посещават местата за отдих и у вас, и при нас. Мислите ли, че този позитивен опит, този образец може да се придвижи в връзките и сред другите балкански страни? Защото макар уверенията искри на напрежение има. Как съгласно вас би трябвало да се действа в такава конюнктура? Реални ли са терзанията?

- Категорично считам, че на Балканите би трябвало взаимно да се срещнем по-добре, че жителите би трябвало да посещават своите съседи в другите страни, тъй като запознанствата и директните контакти значат доста за взаимното схващане. През тях може да се схванат времето и проблемите, с които всички ние се срещаме през днешния ден. На вашия парламент е написано " Единството прави силата " и точно това би трябвало да бъде мотото на всички нас дружно, а не разделянето, което към момента участва в района и ни връща обратно. Всеки от нас е бил популярен в някой интервал от своята история, а през днешния ден това е сплотеността, за което е образец Европейски Съюз, към който се стремим.

- С какво ще запомните нашата страна? Кое ви е най на сърце у нас? Какво ще отнесете в Белград, когато задачата ви завърши?

- Може би някого ще изненадам, че на моите години се любувам на музиката на групата БТР, само че и на обичайните български национални песни. Често вървях и на опера и се любувах и на класическата музика, която тук е на високо равнище. Знам, че мнозина български жители се любуват на сръбската национална музика и ме изненадват честите гостувания тук на нашите естрадни звезди. Очевидна е близостта на нашите мелодии.

- И като финален въпрос, тъй като в района не може да се избяга от политиката. Наистина ли Сърбия търси метод за дискретно районно въздействие? Най-вече поради обстоятелството, че сърби живеят в някои прилежащи страни, като Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония, Хърватия?

- Не бих нарекъл това " въздействие ". Съществува грижа на Сърбия за представителите на диаспората и тяхното състояние, тъй като единствено когато те са удовлетворени и се усещат равноправни с другите, те могат да станат мост на съдействие и съгласие сред нашите нации. В Сърбия живеят 26 национални малцинства, които употребяват всичките права, и ние се застъпваме за същите права на нашето малцинство. Това може да се назова " грижа ", а не въздействие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР