Н а днешния ден преди 1007 години се случва едно

...
Н а днешния ден преди 1007 години се случва едно
Коментари Харесай

Днес е една от най-мрачните дати в историята на България

Н а днешния ден преди 1007 години се случва едно от най-мрачните събития в историята на България.

В прохода сред планините Огражден и Беласица, в долината на река Струмица, близо до актуалното село Ключ, армията на българския цар Самуил е разрушена от войските на император Василий II.

След борбата са пленени над 14 хиляди български бойци. Самият Самуил се избавя с обезверено бягство, съпроводен от сина си Гавраил Радомир. Много българи умират на бойното поле. А Василий II придобива званието Българоубиец.

За византийците Самуил и синовете му били въстаници, защото съгласно Константинопол Българското царство престанало да съществува след завладяването на столицата му Преслав през 971 година от войската на император Йоан I Цимиски. Градът обаче бил освободен от цар Самуил през 976 година и останал в български ръце до 1001 година

Предполага се, че българските сили в долината на река Струмица са наброявали общо близо 45 хиляди души. Георги Монах твърди, че са били 360 хиляди, само че съгласно актуалните историци това число е доста мощно пресилено. Дори и по този начин, там била ситуирана по-голямата част от българската войска, отпред със самия Самуил.



Бойното поле било квалифицирано за победа на българите. Византийската армия тръгнала от Константинопол през Комотини, Драма и Серес и стигнала до Рупелския пролом на река Струма. Оттам навлязла в долината на река Струмица, само че била спряна от дървена стена и ровове, защитавани от към 15 хиляди български бойци.

Атаките на византийците били отблъснати, като те понесли огромни жертви. Тогава Василий II заповядал на своя военачалник Никифор Ксифий да преведе част от войската през планината Беласица и да нападна българите в тил. Според легендата локален пастир посочил на византийците обходен път.

На 29 юли изненадващо Ксифий атакувал българите от запад. Докато те се отбранявали от тази нова опасност, силите на Василий II нападнали и завладяли укрепленията, чиито бранители били мощно оредели.



В объркването на разгрома, хиляди български бойци били убити, а останалите побягнали на запад. Междувременно Самуил и синът му Гавраил Радомир се отправили към полесражението с огромна войска от крепостта Струмица. Те срещнали византийците при днешното село Мокриево. В завързалата се борба българите били разрушени, като доста от тях били пленени.

Самият Самуил едвам съумял да избяга, с помощта на храбростта на сина си, който качил татко си на личния си кон и го отвел в сигурност в Прилеп.

След успеха Василий II траял похода към Струмица, която била основна за отбраната българските територии. Той още веднъж разделил армията си на две елементи. С едната обсадил Струмица от изток, а другата трябвало да блокира пътищата към крепостта от запад.

Втората византийска мощ обаче била пресрещната и разрушена от Гавраил Радомир, който в това време съумял да събере избягалите от борбите при Ключ и Мокриево български бойци.



Това проваляне принудило Василий II да приключи акцията си и да се изтегли към Константинопол с пленените над 14 хиляди българи. После византийският император изпратил пленниците назад, като наредил на всеки 100, 99 да бъдат ослепени, а един да бъде оставен с едно око, с цел да ги води.

Два месеца по-късно, откакто видял какво е сполетяло бойците му, Самуил получил сърдечен удар и умрял на 6 октомври 1014 година в Преспа. Няколко години по-късно, през 1018 година, Българското царство паднало дефинитивно под византийско господство, което траяло повече от век и половина.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Майка на плажа: - Ваньо, не влизай в дълбокото да не те хване някой спазъм! Друга майка наоколо: - Мишо, не влизай на дълбокото, маме!… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТова съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с последователи на партиятаНова секция за сигурност ще дава повече информация на потребителитеПредупреждението за цунами бе отмененоТой посъветва всеки, който има тези признаци, да си остане у дома и да направи антигенен тестЗа да доминираш европейския C-SUV сегмент, би трябвало да притежаваш качества, които клиентите да припознават като по-добрите измежду голямото голям брой съперника в сегмента. Очевидно Tiguan има всичко това, защото от години е водач. Тестваме обновената му версия, с цел да се убедим персонално.Разтърсваща история за същинската обич, която може да преодолее всичкоВижте на кого да честитите днесНаправени са общо 15 749 PCR и антигенни теста за последното денонощиеСоциалната мрежа би трябвало да стане " метавселенска компания " За гибелта му оповестиха неговите сътрудници Били Гибънс и Франк БиърдДосега на входа на станцията, покрай която се случи нещастието, бяха сложени жълти бариериИспанските жители са кацнали с полет от Барселона в 15:30 часаОрганизаторите на митинга ще проведат по-късно довечера шествиеСЗО има намерение да „ следи доста деликатно ” този въпрос  <p>Откриха древен транспортен съд с амфори с вино&nbsp;(СНИМКА)&nbsp;</p>
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР