Индонезия затвори жена, която рецитира мюсюлманска молитва, преди да опита свинско месо в TikTok

...
Мюсюлманка беше осъдена на две години затвор по индонезийския закон
Коментари Харесай

Мюсюлманка беше осъдена на две години затвор по индонезийския закон за богохулството заради видео, което тя сподели в TikTok, което показва как рецитира ислямска молитва, преди да опита свинско месо, докато посещава туристическия остров Бали.

Лина Лутфиавати, известна като Лина Мукерджи в социалните медии, беше съдена във вторник в окръжния съд Палембанг на остров Суматра.

33-годишният беше признат за виновен в „разпространение на информация, насочена към подбуждане на омраза срещу религиозни лица и определени групи“, се казва в съдебните документи.

В допълнение към присъдата й от две години затвор, съдът я глоби с 16 245 долара (250 000 000 индонезийски рупии), малко състояние в страна, където годишната заплата на глава от населението е около 4 300 долара. Нейният затвор може да бъде удължен с три месеца, ако не плати глобата, добави съдът.

Говорейки пред репортери пред съда във вторник след процеса, Мукерджи изрази шок от присъдата.

„Знам, че сгреших, но наистина не очаквах това наказание“, каза тя в коментари, предадени от филиала на CNN, CNN Indonesia. Възможно е тя да подаде жалба, допълва CNN Indonesia.

Случаите на богохулство нарастват

Индонезия е най-голямата мюсюлманска нация в света, където 231 милиона души, поне 93% от възрастното й население, се идентифицират като мюсюлмани.

Религиозният консерватизъм се засилва в страната през последните години и правозащитни групи предупреждават, че законите за богохулството се „въоръжават все повече“ срещу религиозните малцинства и онези, за които се смята, че са обидили исляма.

Лидер на ислямското училище-интернат Al Zaytun, Panji Gumilang, ходи преди изпита в Индонезийската полицейска агенция за криминални разследвания в Джакарта, Индонезия, 1 август 2023 г. Ръководителят на ислямското училище-интернат Al Zaytun, Панджи Гумиланг, се разхожда преди изпит в Индонезийската полицейска агенция за криминални разследвания в Джакарта, Индонезия, 1 август 2023 г. Antara Foto/Reno Esnir/Ройтерс

Свинското месо е забранено в исляма и яденето му остава табу сред повечето индонезийски мюсюлмани. Но месото обикновено се консумира от милиони немюсюлмани, включително етническото китайско население на страната, както и тези, живеещи на остров Бали, населен с преобладаващо хиндуизъм.

Мукерджи, който се идентифицира като мюсюлманин, има повече от 2 милиона последователи в социалните медии.

Известна с видеоклиповете си за начина на живот и храната, показващи как опитва различни ястия, тя получи негативна реакция заради видео, което сподели в TikTok през март, което я показва как седи на масата за хранене и рецитира ислямската фраза „Bismillah“ (В името на Аллах) преди консумиране на хрупкава свинска кожа.

Бисмила е една от най-важните и често срещани свещени фрази в исляма. Това е първата фраза в Корана и често се произнася от мюсюлманите преди ядене. Също така често се използва като обща декларация.

Видеото, за което Мукерджи каза, че е било заснето, докато е пътувала в Бали, показва как тя опитва баби гулинг, популярна улична храна от ориз и парчета печено на шиш свинско месо и пърленки, сервирани със зеленчуци.

Тя говори в камерата и прави гримаси, докато опитва парче свински шкварец.

Видеото привлече милиони гледания, но беше осъдено от религиозни групи, включително Съвета на индонезийските улеми, най-висшият мюсюлмански духовен орган в страната, който издаде решение, определящо го като „богохулство“.

Това също предизвика обществено оплакване, което предизвика полицейски разследвания, което доведе до преследването на Мукерджи.

Протестиращи хвърлят камъни по полицията за борба с безредиците на 24 септември 2019 г., докато се провеждат демонстрации в Джакарта и други градове срещу предложените промени в законите на наказателния кодекс на Индонезия. Промените по-късно бяха разводнени, но остават спорни. class= Протестиращите хвърлят камъни по полицията за борба с безредиците на 24 септември 2019 г., докато се провеждат демонстрации в Джакарта и други градове срещу предложените промени в законите на наказателния кодекс на Индонезия. Промените по-късно бяха смекчени, но остават спорни. Андри Сапутра/AFP/Getty Images

Снимките и видеоклиповете, заснети на Мукерджи по време на процеса и разпространени от CNN Indonesia, често я показват разплакана и придружена от засилено присъствие на охрана.

„Тя не е направила нищо лошо, но това говори много за (състоянието) на Индонезия... как една самопровъзгласила се умерена мюсюлманска държава се превръща в радикализирана мюсюлманска нация“, каза изследователят на Human Rights Watch за Индонезия Андреас Харсоно пред CNN.

„Главата за богохулството в наказателния кодекс беше увеличена от един на шест члена – сериозна пречка за защитата на свободата на религията и вярата в Индонезия“, добави той. „Това се противопоставя на глобалната тенденция или да не се прилагат законите за богохулството, или да се премахнат напълно.“

Един от най-известните случаи на богохулство в Индонезия беше този на Басуки Тяхаджа Пурнама, етнически китайски индонезийски политик, широко известен като Ахок, който беше първият немюсюлмански губернатор на Джакарта от 50 години.

Той беше изправен пред съда за богохулство през 2017 г., след като разгневи твърдолинейните мюсюлмани, като се позова на стих от Корана по време на кампания за преизбиране през 2016 г., и беше осъден на две години затвор, въпреки че се извини публично.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР