Мястото на паметника на Съветската армия трябва да бъде в

...
Мястото на паметника на Съветската армия трябва да бъде в
Коментари Харесай

Денков: Мястото на паметника на Съветската армия е в музея, не в центъра на София

Мястото на паметника на Съветската войска би трябвало да бъде в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това сподели министър председателят Николай Денков.

Костадин Костадинов изрази мнение, че се „ възцарява съвременен фашизъм и никой не обръща внимание “.

„ Това е агитационен монумент, няма културна полезност, не е боен монумент. Това е част от преодоляването на българската страна с премахването на демокрацията в нея от съответните на времето окупационни руски войски, а по-късно и от тоталитарната страна. Крайно време е да се разделим с това минало. То би трябвало да отиде в музеите и да се учи като част от нашата история “, сподели министър-председателят.

 Демонтаж: Паметникът на Съветската войска Снимка: БГНЕС

На въпрос по отношение на желанията на ИТН да стачкуват и блокират гласуването на измененията в Конституцията , Денков сподели:

„ Нямам подозрения че извършват политическа поръчка. Така че са задействани, в случай че могат да пречат оптимално, тъй като те друго не могат да създадат с изключение на да пречат.

Не съм инженер, само че виждам, че демонтажът на МОЧА е цяла политическа интервенция, сподели Крум Зарков в „ Тази заран “

Междувременно демонтажът на МОЧА продължава седми ден. На място има кран и служащи. Отрязаните фигури от върха на монумента към момента са там и се съхраняват под засилено полицейско наличие.

От документи, качени на уеб страницата на Областната администрация, излиза наяве, че в края на март тази година Националният институт за недвижимо културно завещание е издал мнение, че МОЧА няма статут на единична недвижима културна полезност.

 Паметникът на руската войска Снимка: Ладислав Цветков

В събота пък бяха публикувани документи от Министерството на културата, с дата 14 декември за незабавното преустановяване на демонтажа на паметника.

Тя беше свалена с кран

Междувременно в Административния съд Мая Манолова внесе спомагателни доказателства по делото против демонтажа.

„ Никой не е над закона, не може държавен орган, какъвто е Областната администрация, не може СОС или държавното управление на сглобката да нарушава закона със своите безусловно неоснователни и противозаконни дейности. Те нямат административен акт, въз основа на който вандалски да режат бронзовите фигури “, сподели Мая Манолова, ръководител на „ Изправи се, БГ “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР