Мярката с намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш

...
Мярката с намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш
Коментари Харесай

Горанов не прави политика с бюджета, той го пази като един счетоводител

Мярката с намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския и туристическия отрасъл няма да проработи, нито ще помогне на сектора, предвижда някогашният вицепремиер Ивайло Калфин.

Той разкритикува и позицията на финансовия министър Владислав Горанов за държавния бюджет. "Очевидно е, че министърът на финансите не прави политика с бюджета, той пази бюджета като един счетоводител, който го е боязън да не се промени нещо в салдото на компанията. /…/ Финансовата непоклатимост има смисъл, когато страната оказва помощ във време на рецесия. Кризата се ръководи. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика. Ние непринудено сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, с цел да може да генерираш запас и да окажеш помощ на стопанската система, когато е в рецесия. У нас цялото това нещо го няма като схващане ", разяснява Калфин.

В неделя (24 май) при следващата си обиколка из страната с джипа министър председателят Бойко Борисов съобщи, че намаляването на Данък добавена стойност за заведения за хранене и хотели е неточност, само че е политическо решение, за което той е подготвен да поеме риска. "Горанов е доста почитан от мен експерт и аз самият съм уверен, че пипането на Данък добавена стойност, на налозите, на приходите е безспорна неточност. Аз нямам съмнения в това. Когато Менда Стоянова, Горанов ми споделяха, че това неточност, аз им споделих: "Да, мога да поема тази политическа неточност ", изясни министър председателят.

Намаляването на Данък добавена стойност за един отрасъл е съображение всички останали да го изискат, акцентира на собствен ред финансовият министър. Той изясни, че в случай че се тръгне по този път в един миг ще се стигне до преразглеждане на цялата данъчна политика, което не е невероятно, само че не трябва да става по този метод. Горанов добави, че намаляването на един налог автоматизирано води до увеличението на различен. Министърът даде да се разбере че е приел, че не може да спре процеса и към този момент чертае позитивни сюжети след влизането в действие на по-ниските ставки.

"Ако политиката се схваща като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която би трябвало да целунеш ръка на премиера - виждаме унизително държание на кметове, с цел да получат някой спомагателен лев, е едно. Ако считаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-хубав резултат може да се реализира с тях, е напълно друго. Политическа смяна ще има, когато българите схванат, че страната е тяхна, не е на някой държател, който би трябвало да пипнеш, с цел да получиш някаква полза. Държавата е на всички нас и тя би трябвало да работи за всички еднообразно – и за огромните, и за дребните “, разяснява още някогашният вицепремиер Ивайло Калфин пред БНР.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР