Бившият вицепремиер Ивайло Калфин заяви, че за страната ни е

...
Бившият вицепремиер Ивайло Калфин заяви, че за страната ни е
Коментари Харесай

Не е важно колко са парите от ЕС, а какво ще се случи с тях

Бившият вицепремиер Ивайло Калфин съобщи, че за страната ни е добре, че има бюджет от Европейски Съюз, тъй като ние сме чист адресат и получаваме три пъти повече, в сравнение с внасяме в европейския бюджет.

"Забавянето рискуваше или да има доста дребен бюджет, или да има подобен огромен компромис, че България да бъде ощетена.Фактът, че има бюджет и Фонд за възобновяване на България е добре. Конкретните суми за България са по-малки от първичното предложение на Европейска комисия. Очевидно, когато държавните глави са се събрали, сумата за България е понижена и освен за България “, уточни Калфин.

В интервала 2021-2027 година се чака България да получи близо 29 милиарда евро, което е близо два пъти (с към 13,3 милиарда евро) повече по отношение на пакета за настоящия интервал (2014-2020 г.), заяви Министерството на финансите във вторник.

Според Калфин обаче по-важно не какъв брой пари получаваме, а какво ще се случи с тези пари, а концепцията е в границите на 4 - 5 години да имаме друга стопанска система и качество на живот. "Въпросът е какво ще създадем с тези пари. Европейски Съюз този път с много условия дава парите и няма по какъв начин просто да ги вземем и похарчим, както е обикновено “, уточни той.

Разчетите на Министерството на финансите демонстрират, че страната ни ще получи 12.3 милиарда евро от инструмента за възобновяване "Следващо потомство Европейски Съюз ", като съгласно финалното съглашение по-голямата част от тях - 7.7 милиарда евро ще са под формата на безплатни средства. Заемът, който страната ни ще може да употребява от Механизма за възобновяване и резистентност, се чака да бъде в размер на 4.55 милиарда евро. От стратегиите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 година, по които има авансово разпределени пакети по страни членки, се чака България да получи 16.7 милиарда евро.

"Голямата част от парите са грантове. Бих разделил бюджета на две - европейският бюджет и новият Фонд за възобновяване, който е разграничен на грантове и заеми. От него всяка страна може да вземе до 6.8% от Брутният вътрешен продукт, като за България това е до 4 милиарда евро е максимумът, който можем да вземем като заеми. България и сега може да получава средства от финансовите пазари на положителни условия. Лихвите ще бъдат ниски, тъй като заемът ще бъде взет от Европейска комисия и ще бъде даден на страните членки. Заемът се взема, в случай че страната реши, че има потребност “, удостовери Калфин.

По думите му страната би трябвало до есента да изготви проект по какъв начин с идващите 4 години ще се изхарчи средствата от Фонда за възобновяване. Тази година страните-членки би трябвало да одобрят проекта на всяка страна и той да е съгласуван с рекомендациите, които получаваме, които са свързани с ниската конкурентоспособност, нуждата от цифровизация на стопанската система, уговорките ни по зелената договорка и понижаване на излъчванията, правосъдната промяна и битката с корупцията.

Калфин чака първите средства за България от избавителния фонд да са налични през 2021 година. "2021 - 2023 година ние би трябвало да изразходваме въпросните 12 милиарда, отпуснати като заеми плюс грантовете, които ни дават по Фонда за възобновяване ", изясни в телевизионно изявление някогашният евродепутат.

Както "Банкеръ " писа, преди страната ни да получи какво и да е обаче, следват основни договаряния сред Европейския съвет и Европейския парламент. ​В позицията на Европарламента се показва, че институцията приветства решението за възстановителния фонд, само че не поддържа намаляването на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз. Преговорният екип на Екологичен потенциал упорства и за нови източници на доходи за Европейския съюз. В позицията има и категорично гледище за гаранции за въвеждане на правилото евросредства против спазването на върховенството на закона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР