MWC 2024 в Барселона беше посетен от общо 101 000

...
MWC 2024 в Барселона беше посетен от общо 101 000
Коментари Харесай

Отзвук от MWC 2024: летящи коли, квантови комуникации и фабрики без хора


MWC 2024 в Барселона беше посетен от общо 101 000 души от 205 страни по света
(снимка: Александър Александров / за TechNews.bg)

от Александър Александров

Ако се чудите какво е общото сред смарт телефоните, квантовите връзки, бъдещето на спорта, колите, велосипедите, виртуалната действителност, банките и даже битовата електроника… отговорът е Световния мобилен конгрес (MWC) , който се организира неотдавна в Барселона .

За поредна година събитието съумя да сплоти нововъведения от съвсем всички области на публичния живот, а за мащаба му е показателно, че издание 2024 беше посетено от общо 101 000 души от 205 страни по света. Броят на публицистите, които отразяваха конгреса през тази година, надмина 2600 (включително и сътрудник на TechNews.bg), участвалите държавни глави бяха двама, а единствено стартъпите, показани в осма палата на конгреса бяха над 930. Ето и най-любопитните акценти от тазгодишното издание на мобилното шоу.

Мрежите

По традиция във форума се включват всички водещи компании от бранша на мрежовото и телекомуникационно съоръжение, а през тази година имаше няколко огромни анонса в тази сфера. Huawei, дружно със своите сътрудници показа мрежи от междинното потомство 5.5G с 10 Gbps скорост, свързвайки зала 1 на ревюто с плажа Барселонета в Барселона. Очаква се прекосяването от 100 Mbps скорост при 4G, към 1 Gbps в ерата на 5G и към този момент – към 10 Gbps при потомство 5.5G да докара до дълбоки промени в стопанската система и живота на хората.

И до момента в който част от посетителите участваха на 5.5G тестванията, GSMA Intelligence (GSMAi) разгласява ново изследване, което демонстрира, че до 2029 година се чака 5G да съставлява над половината (51%) от мобилните връзки в света, а до края на десетилетието то да доближи 56% от тях, трансформирайки се в преобладаващата технология за клетъчна връзка. Към януари 2024 година 261 оператора в 101 страни са стартирали търговски 5G услуги, а над 90 телекома са се заели да създадат това в близко бъдеще.

По традиция във форума се включиха всички водещи компании от телеком бранша
(снимка: Александър Александров / за TechNews.bg)

Междувременно на тазгодишния конгрес телеком промишлеността сподели, че гледа и към различни технологии за връзка. Корейският SK Telecom, финландската Nokia и още няколко компании сътвориха нов алианс, който ще се посвети на развиването на

екосистема та за квантови връзки.

Според неговите основатели, той включва компании с „ основни технологии и съставни елементи в квантовата област “, а през първата половина на тази година се чака да бъде пусната взаимна марка, която да удостовери формалното име на групата.

Европейската галактическа организация (ESA) от своя страна се включи във форума, обявявайки ново партньорство с GSMA Foundry в областта на наземно – сателитните връзки. То ще включва редица начинания и принадлежности за финансиране, ориентирани към съдействието сред мобилната и сателитната промишленост, както и създаване на нови услуги, сплотяващи клетъчните мрежи със сателитните връзки.

Освен за показване на нови технологии за съгласуваност, телеком промишлеността употребява Световния мобилен конгрес и за лобиране във връзка с секторните регулации. Мениджърите на някои от най-влиятелните оператори, в това число Маргерита Дела Вале от Vodafone, Хосе Мария Алварес-Палете от Telefonica, Кристиел Хейдеман от Orange и Тимътеус Хьотингерс от Deutsche Telekom, насочиха към европейските институции взаимно

искане за облекчение и възстановяване на регулациите

в области като разпределението на радиочестотния набор и консолидацията на телеком пазара. Те показаха опасения, че Европа е изложена на възходящ риск да изостане от други райони в света във връзка с софтуерните нововъведения и вложенията в цифрова инфраструктура. Хьотингерс съобщи, че повече от 60% от европейските телекомуникационни компании към този момент не печелят задоволително, с цел да покрият разноските си за финансови вложения, до момента в който ръководителката на Vodafone Дела Вале прикани за нова договорка за развиването на бранша на Стария континент.

eVTOL возилата бяха в светлината на прожекторите на тазгодишния мобилен конгрес
(снимка: Александър Александров / за TechNews.bg)

Телефоните

По традиция министър председателите на нови смарт телефони е друга огромна тематика от конгреса в Барселона. През тази година най-значимо беше представянето на новата 14-та серия на Xiaomi флагманите, а с изключение на китайския колос, нови модели демонстрираха още Nothing, Honor, TCL, ZTE и други по-малки производители.

Акцентът в премиерата на Xiaomi беше върху висококачествената камера и партньорството с Leica в тази област. Новата серия включва моделите Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra, като вторият разполага с четворна задна камера, с четири 50 мегапикселови датчика, екранът му е 6,73 – инчов по технология AMOLED, а батерията е с потенциал 5000 милиамперчаса. С него в някои страни се предлага и обособен комплект за снимка, който обаче няма да бъде наличен на българския пазар. И двата смарт телефона работят с мобилния чипсет Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm и софтуера HyperOS, който е в основата на екосистемата на компанията.

Xiaomi подчертава върху висококачествената камера и партньорството с Leica
(снимка: Александър Александров / за TechNews.bg)

Nothing събра публицисти на обособена локация в Барселона по време на конгреса, с цел да покаже под стъклен капак първия си бюджетен модел – Nothing Phone (2a). Официалната премиера на модела беше няколко дни по-късно. Той следва дизайнерската идея на предходните устройства на марката – транспарантен заден панел, промишлен жанр и глиф подсветка.

Изкуственият разсъдък ( AI)

беше другата огромна тематика на мобилния конгрес в Барселона. Един от водещите лектори тази година – Майкъл Дел – показа визията си за бъдещето на телеком бранша и акцентира смисъла на изкуствен интелект и облачните калкулации за неговото развиване. Според него преходът от обичайните калкулации към изкуствения разсъдък е огромен скок, който занапред следва да форсира стопанската система, само че също и да способства за развиване на творчеството и човешкия капацитет. “Имам възприятието, че се случва 10 пъти по-бързо от предходните вълни… Преминаваме

от калкулации и компютри, към знание и мозъци,

което е изцяло друго пространство от това, в което сме били в предишното ” – уточни Дел пред аудиторията на MWC 2024. С навлизането на AI, потребността от профилирани решения за калкулации, предпазване и съгласуваност в никакъв случай не е била по-критична и Dell Technologies, употребявайки обединяването си с EMC, интензивно цели да се нарежда в тези сегменти.

Майкъл Дел назова огромен скок прехода от обичайни калкулации към изкуствен интелект
(снимка: Александър Александров / за TechNews.bg)

Друг ИТ колос, който също желае да бъде снабдител на инфраструктура за новата стопанска система, задвижвана от AI, е Microsoft. Лично президентът и заместител – ръководител на компанията Брад Смит излезе на главната сцена на конгреса, с цел да опише какво прави тя в тази област. Той съпостави изкуствения разсъдък с появяването на

печатарската преса на Гутенберг,

която е формирала цяла нова стопанска система, създавайки разнообразни сектори. По същия метод AI към този момент способства за появяването на нови сегменти и работни места, а Microsoft има намерение да играе основна роля като снабдител на инфраструктура за тях.

Брад Смит разгласи също, че компанията е направила инвестиция в размер на 16 млн. щ. $ в още един AI разработчик – Mistral AI (припомняме, че тя към този момент е вложител в OpenAI). Той очерта и серия от правила за отговорно внедряване на изкуствен интелект. Те включват основаване на условия за нововъведения и конкуренция, вземане предвид със законите и наредбите във всяка страна, както и отделяне на необятен набор от партньорства.

Телеком операторите също демонстрираха своя интерес към AI по време на мобилното шоу в Барселона. Пет от тях – SK Telecom, e&, Singtel, Deutsche Telekom и SoftBank Corp. – даже разкриха проектите си за взаимно създаване на огромни езикови модели (LLM) за телекомуникационни услуги. В същото време други пет компании – Ericsson, Nokia, Samsung Electronics, Microsoft и T-Mobile Съединени американски щати – оповестиха присъединението си към AI-RAN Alliance – нова организация, която има за цел да насърчи потреблението на изкуствен интелект за трансформиране на радио инфраструктурата.

Устойчивост

Организаторът на MWC24 – асоциацията GSMA – показа по време на форума своя отчет 2024 Mobile Net Zero, който регистрира спад на въглеродните излъчвания в телеком бранша с 6% от 2019 година, до 2022 година. Според документа, Европа е водач в тази наклонност с 50% понижение на излъчванията, до момента в който в Северна Америка, Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка те са лимитирани с 20 – 30 %. В Китай и Азиатско – тихоокеанския район, които към този момент са най-големите мобилни пазари в света, обаче се регистрира повишаване. По всичко проличава, че секторът има да извърви още дълъг път до постигането на своята цел за нулеви излъчвания доникъде на века.

Ще полетят ли колите?

Още една футуристична технология, която има отношение към ограничението на излъчванията, също беше в светлината на прожекторите на тазгодишния мобилен конгрес. Това са летящите коли. Един от най-очакваните лектори на форума беше основният изпълнителен шеф на Alef Aeronautics Джим Духовни, който показа главните характерности на своя първообраз за такова возило и подчертава върху спестяването на време, само че също и намаляването на тапите, до което ще доведат летящите коли.

Джим Духовни от Alef Aeronautics разкри характерности на първообраз на летяща кола
(снимка: Александър Александров / за TechNews.bg)

„ Броят на колите в градовете се удвоява на всеки 20 години, само че ширината на пътищата остава същата ” – уточни той и добави, че концепцията за летящ автомобил е проучвана от десетилетия, само че до 2015 година са липсвали нужните технологии, в това число микроелектроника и акумулатори. Това е и годината, в която Alef стартира да създава прототипа си на стойност 300 000 щ. $. Според Духовни той е най-малко два пъти по-бърз от всеки превоз, защото преодолява опашките по пътищата и на процедура е „ най-екологичното моторно транспортно средство ”.

Самият първообраз не беше показан на MWC. Посетителите обаче имаха опция да видят онлайн други две концепции за летящи коли – таксито с отвесно политане (eVTOL) на корейската Joby Aviation, както и модел с шест ротора на щанда на оператора Etisalat.

Бъдещето на производството

беше друга гореща тематика в Барселона тази година, като в границите на конгреса се организира специфичен конгрес, отдаден на така наречен заводи с изключени светлини – интелигентни индустриални комплекси, в които съвсем всички действия се правят от роботи. Това е допустимо с помощта на технологии като Internet of Things (IoT), разнородни датчици, цифрови близнаци на оборудването, вездесъщия неестествен интеелект, машинното зрение, само че също и сериозно значимата 5G мобилна съгласуваност.

Изводите са ясни и малко плашещи – производството към този момент може да се реализира без служащи. Остава да разберем с какво ще се занимават и по какъв начин ще си изкарват парите всички тези работещи във фабриките, когато се окажат ненужни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР