МВР не е представило никакви доказателства за твърденията си, че

...
МВР не е представило никакви доказателства за твърденията си, че
Коментари Харесай

СДВР излъгала за намерени бомби преди погрома над протестиращите - slava.bg

МВР не е показало никакви доказателства за изказванията си, че преди първото "Велико Народно Въстание " против кабинета на Бойко Борисов на 2 септември протестиращите са скрили коктейли "Молотов " и други самоделни взривни устройства в палатковите лагери пред Министерския съвет, СУ "Св. Климент Охридски " и Орлов мост.

На първото съвещание по делото, което гражданската организация "БОЕЦ " води против силовото ведомство с искане да потвърди изявленията на управлението си, не е участвал негов представител. Това оповестиха от "БОЕЦ " на уеб страницата си.

"На делото от страна на Столична дирекция на вътрешните работи не се яви никой, а "БОЕЦ " бяхме показани от Георги Георгиев. В хода на правосъдното съвещание стана ясно, че административният съд във Видин е почел нашето искане и е претендирал от Столична дирекция на вътрешните работи преписката, формирана след внасянето на заявката ни по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

От показаните документи е видно, че в нощта на 02 против 3.09.2020г. при разбиването на палатковите лагери не са открити самоделни взривни устройства, не са конфискувани такива и не е формирано нито едно досъдебно произвеждане в тази връзка. Приложени са информации от всички Районни ръководства на територията на Столична дирекция на вътрешните работи ", пишат от организацията.

"Като част от уредниците на митингите и блокадата на Орлов мост "БОЕЦ " знаехме, че това са гнусни неистини, имащи за цел да оправдаят полицейското принуждение и бруталните дейности на Министерство на вътрешните работи, както и да омаскарят и показват нас, протестиращите, надали не като терористи. Министерство на вътрешните работи в ролята на кафява медия и бухалка на мафията! ", разясняват още от гражданското съдружие.

След първото „ Велико въстание” Столична дирекция на вътрешните работи даде брифинг на 3 септември, на който шефът на столичната полиция Георги Хаджиев съобщи, че в палатките са скрити и открити самоделни взривни устройства и коктейл „ Молотов”, които са били предопределени за потребление против полицията. Това е дало съображение на Министерство на вътрешните работи за осъществения разгром върху спокойно протестиращите жители, за разтрошаване на блокадите и за заличаване на палатковите лагери.

„ Широко прокламираните палаткови лагери се оказаха доста положително прикритие за депозиране на самоделни взривни устройства и на павета. След като установихме, че част от самоделните взривни устройства се вадят от палатковите лагери, взехме решение и в 03.00ч. стартирахме интервенция по премахването на блокадите на Орлов мост и СУ”, сподели Хаджиев на 3 септември.

На 07.09.2020г. БОЕЦ внася заявление по реда на Закона за достъпа до социална информация до Столична дирекция на вътрешните работи, с което се изисква информация за „ откритите “ взривни устройства, за метода, по който те са конфискувани и за броя на формираните досъдебни производства в тази връзка. След безмълвен отвод, БОЕЦ завежда дело в Административен съд - Видин, първото
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР