МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ предлагат

...
МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ предлагат
Коментари Харесай

МВР предлага бърза процедура за налагане на глоби за нарушения на пътя

МВР и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ оферират редуциране процедурата по налагане на административната глоба за нарушителите на пътя.

Идеята е към този момент налагането на наказването ще се реализира в една административна процедура, с издаването на един документ – фиш, вместо настоящия режим, при който се изготвя акт, а по-късно налагането на санкцията се прави с наказателно постановление​.

Планът е административно наказване да може да се постанова директно при констатиране на нарушаването, т.е. на пътя.

"Tова е план, който се чакаше от дълго време. Известно е, че в нашата страна доста от нарушителите се укриват, наказателните постановления не могат да бъдат връчени и отпадат по отминалост. По информация на вътрешния министър от 2016 година до април тази година не са събрани 109 млн. лв. ", изясни Емил Панчев от СБА.

Той разясни, че предлагането е от акт и наказателно разпореждане да остане единствено фиш, като правосъдната инстанция, която може да го апелира, ще бъде непокътната. По думите му през последните месеци се е повишила събираемостта на връчените фишове, като тя е достигала до 85%.

Според законопроекта формираният фиш ще може да бъде обжалван в 14-дневен период. Ще се вкара система за поощряване на добросъвестните платци, като ще се даде опция на нарушителя в 14-дневен период от връчването на фиша да заплати наложената глоба/имуществена глоба с понижение: в размер 70 на 100 от плануванаъа стойност. След приключване на този период се планува 1 месец, в който глобата ще би трябвало да се заплати в цялостен размер.

Ако и в същото време санкцията не бъде платена, тя ще се препраща към Национална агенция за приходите за наложително събиране.

Министерство на вътрешните работи упорства и за опростяване на процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени глобите. Ако нарушителят не бъде открит при две визити на адреса му в разстояние на седмица, ще се слага документално съобщение на пощенската кутия или вратата му. След това известието ще се счита за връчено.

Министерство на вътрешните работи счита да планува на уеб страницата си опция жителите да се записват с имейл, на който фишовете да им бъдат изпращани.

„ Ако сте направили нарушаване, се издава фиш на индивида, който кара колата. Ако санкцията е за погрешно паркиране, се лепи стикер на стъклото на автомобила, като при служителя на реда също остава копие. Всички наказателни постановления ще бъдат качвани и в интернет. Ако се регистрирате с имейл, всякога когато имате санкция, ще я получавате незабавно “, обясни Емил Панчев пред NOVA телевизия.

Друга концепция е всяко наказване да бъде тъкмо упоменато, а размерът на санкциите да е закрепен, а не "от – до "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР