МВР е на крачка от работата, за която му плащамеВ

...
МВР е на крачка от работата, за която му плащамеВ
Коментари Харесай

Полицейският малшанс

Министерство на вътрешните работи е на крачка от работата, за която му плащаме


В Министерство на вътрешните работи били на косъм от залавянето на беглеца Пелов, само че килърът му ги изпреварил, което е било малшанс, оправда се министърът на вътрешните работи. Критиките към нас са безпощадни, простена основният секретар. Живи да ги ожалиш! Тоя злодей, оставил след себе си 4 натрупа, 2 грабежа и демон знае какъв брой още злодеяния, за срам ги направи. Не стига, че си излезе от парадния вход на пандиза, като от лоби бар, ами вместо да се скрие вдън земя, както прилича на нарушител, търсен в целия свят, той отива в родния си град, където единствено пеленачетата не го познават и отсяда на 700 м от полицейското, в квартирата на гаджето си. А и вместо да си кротне в леглото там, той потегля на разходки по площада и броди по реката с качулка и брада, съвсем като излязъл от сериала „ Бягствата от Алкатрас “. Резултатът е, че жители всеки ден пращат в полицията по 10-15 сигнала – къде го срещнали, къде се подвизава и какъв шанс е за локалния супермаркет, че всяка събота се запасява с храна.

Защо тоя публичен зложелател постъпва по този начин? Дали се подиграва със силите на реда? Измъква се 5 пъти от засадите им. Търси популярност? Сякаш малко се популяризира, когато надбяга смелата чистачка на зандана и остави зад тила си 12 надзиратели, вкаменени от боязън.

Успя негодникът и в Ботевград. Направи така, че министър председателят да се скара на служителите на реда.

„ Накарах им се доста “ – въздъхна той, личеше, че изпитва жал. По специалност пожарникар и правоохранител по предопределение, Борисов е наясно с полицейския мал(ък)шанс. Дефинира го по този начин: „ Проблемът е в огромния недостиг на искащите да станат служители на реда. “ Ако не беше политик по занимание, щеше да си каже напряко: „ Закъсахме го! Няма служители на реда! “

Лесно им е на някои да разправят по какъв начин силите да реда, издирвайки Пелов, е трябвало да ревизират 30-те хиляди вили в покрайнината, да беседват със сина му, приятелките и старите му познайници, да слагат съгледвачи…Но кои са тия сили на реда? Какво съставляват?Това са 10 инспектори от Ботевград – двама старши и 8 младши, обслужващи града, селата Врачеш, Скравена, Трудовец, Новачене, Боженица, Липница, Елов дол, Литаково, Гурково, Радотина, Рашково, Краев и прилежащите им пасбища. Това са и 5-ма квартални от Сливница – трима мъже и 2 дами, едната от които се бори с бандитизма в Драгоман, Габер, Владиславци, Несла, Вишан, Горно и Долно Ново село, Невля, Круша, Грълска котловина, Дреатин, Чуковезер, Табан, Начево, Камбелевци, Чорул, Ялботина, Цацаровци, Чеканец, Белево, Драгоил, Големо Малово, Василовци, Раяновци, Мало Малово, Цръклевци, Прекръсте, Летница, Калотина, Ново Бърдо, Беренде, Чепърлянци и Липинци (да, във всичките!!!), а другата се грижи за сигурността в Сливница, Алдомировци, Радуловци, Братушково, Извор, Бърложница, Драготинци, Повалиръж, Пищене, Пометковци и 5 махали, прочули се като сцена на ганстерските войни. Има и 2-ма младши инспектори в Годеч, които дават отговор за 20 обитаеми места и одобряват пострадали от престъпността в с. Шума, Гинци, Голеш и Комшица – надлежно в първия понеделник, втория вторник, първия и третия четвъртък от месеца от 10 до 12 часа. С тях се изчерпва май описът с блюстителите на закона, призвани да схванат че Пелов се крие в техния край. Ако не са 17, а са 20, да ни простят неточността. А вие чуйте един от тях:

„ Медиите тия дни ни разпнаха. Как сме изпуснали Пелов, по какъв начин безплатно вземаме заплати, по какъв начин се желае от нас да знаем всичко за всеки на териториите, за които отговаряме. Иска се, само че по какъв начин да стане? Преди години в моя сектор са служили офицер и 6-ма сержанти. Сега съм самичък, сътрудника ми работи като бояджия, че заплаща заем. Ставам в шест. Отивам в ръководството. На оперативката ми връчват куп преписки, тъжби – коя за скандал с съсед, коя за обрана градина…Тръгвам. Разпитвам жалбоподатели, обвинени, спомагам на проверяващи, съпровождам арбитър – реализатори до “мои “ адреси. Разнасям призовки. Издирвам бегълци. Следя за мигранти. Правя обиколка на региона си – 1 квартал и 7 села. Кола нямам, пъдя рейсовете по разписание. Ако в този момент ми дадат сигнал, че Пелов е в едното село, а аз съм в другото, няма по какъв начин да го хвана, в случай че не се запие в кръчмата до вечерта. Друг въпрос е по какъв начин ще го заловя. Виждам напън и с простите пияници. Като видят униформа, не се стряскат, а се подиграват и псуват на майка. “
Подиграват му се? Как си разрешават!

Ами по този начин. От опит знаят, че служителят на реда може единствено да им каже: „ Недейте по този начин “. Затова инспекторът се прави, че не чува обидите и подминава. Много от сътрудниците му, в случай че срещнат подобен като Пелов, ще се създадат, че не го виждат. Наречете го, както желаете: страх… изменничество, човечност. Стига му на инспектора, че разтървава побойници, гони апаши и наркомани, брани проститутки и фанатици го разкарват насам-натам…

Задълженията му са необятни – изброени в 35 члена, 204 точки и подточки към тях: присъединяване в акции; защита на мачове; откриване на престъпления; сформиране на актове; отклоняване на разпити; задържане под стража на издирвани… Потърсиш ли го, все липсва. И не хваща на никое място никой, тъй като гони някъде различен. Няма никакво подпомагане от жителите. Очевидци на ликвидиране да дадат показания? Да не са луди да се разкарват! На бандита да създадат изложение? Да, бе, да. Те знаят, че той по-скоро няма да бъде заловен, а в случай че бъде, няма да бъде осъден и ще бъде свободен да отмъщава.

Заканват се да уволняват инспектори поради Пелов след разбор. Глупости! Кой ще пристигна на тяхно място? Търсят се 3000 претенденти за служители на реда. В Софийско и Ловешко е по-вероятно НЛO да срещнеш, нежели кола със синя лампа. От 50 000 души в Министерство на вътрешните работи, униформените на терен са 14 000 с „ недокомплект “ 20%. Конкурс в Столична дирекция на вътрешните работи наскоро сподели, че и София остава без служители на реда. След него останаха непопълнени 68 от 184 места. В двумилионната столица не се откриха дори 35 свястни мъже за КАТ! Полицейската специалност е към този момент измежду нежеланите на пазара на труда. Лошите условия на работа в Министерство на вътрешните работи са обществена загадка. Те обяснимо не притеглят естествени хора до 40 година – здрави и с чисто правосъдно минало, които да покрият норматива от 55 лицеви опори и коремни преси, да пробягат за 3 мин. и 10 сек. 800 метра и да не отпаднат на теста за просветеност. Обяснимо е, по какъв начин не. Нормалният човек избира поминък, като пресметне несгодите – ниска заплата, политически чистки, заетост, стрес, заплаха от бандитите, които безнаказано онагляват. Авторитетът на пагона го няма. В униформения жителите виждат страната и като не могат нея, него ругаят, случва се и да го ошамарят. За какво да вземем за пример някой би желал да търпи това? За 800 лева заплата? Едва ли. Той не може с нея да заплаща парното, да се храни, да купи на сина си тетрадки, а на себе си кубинки от пазара, че в служебните краката му кървят, пък камо ли да заведе на ресторант жена си, която по празници е сама…Растежът в кариерата е прелъстителен, да. Но той е за съгласните да извършват тъпи заповеди, да бъдат награждавани за смирение и наказвани за старание, в случай че опрат до пакостник от „ нашите “… А за какво да не допуснем, че някой ще пожелае да стане служител на реда, с цел да сбъдне детската си фантазия – онази, в която положителните побеждават? Да допуснем, само че мечтателят ще да е безумен, в случай че не знае, че в Министерство на вътрешните работи неприятните може да му бъдат началници.

Впрочем, за първи път, откогато е учредено, министерството страда и от недостиг на претенденти за началници. Защото на началника най-малко трима подчинени му трябват. А подчинените са ъгъл – той трепери над тях, ка’щяло да ги насилва да правят работа.

И ето ви в този момент една престъпна мистерия. Какво ще стори един полицейски шеф, в случай че види, да речем от крачка разстояние Радо – пандизчията, дето избяга с Пелов и не е открит още ни жив, ни починал – да се здрависва приятелски с кварталния? Ще се разтича ли? Ще вдигне скандал? Ще викне дежурните от сектора да догонят беглеца и арестуват предателя? Не познахте. В дежурната двама дават наряд – единият е пенсионер и го е сковал ишиасът, а другият е пратен в София за защита на гейпарада. Чуйте правилния отговор: Началникът ще си затрае. Малшанс. Дефицитните ченгета са все на крачка от работата, за която им плащаме.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР