Музиката е неразделна част от човешкия живот. Тя е навсякъде

...
Музиката е неразделна част от човешкия живот. Тя е навсякъде
Коментари Харесай

Силните ритми застрашават слуха на половината от тийнейджърите и младите хора

Музиката е неразделна част от човешкия живот. Тя е на всички места към нас, също като слънчевите лъчи. Харесваме я толкоз доста, че доста от нас я носят на всички места със себе си на телефона си или прекарват уикендите си, посещавайки клубни подиуми, заведения с жива музика или концерти.

Междувременно доста от нас може да са се чувствали раздразнени от мощния тон на музикалните заведения или да са правили забележка на звука, предаван от нечии други слушалки. Вероятно сме наясно, че би трябвало да предотвратим загубата на слуха от мощния индустриален звук на работното място или от потреблението на електрически принадлежности вкъщи.

В последователен обзор, оповестен през днешния ден в BMJ Global Health, се оповестява, че рисковите практики за слушане на музика при юноши и младежи, свързани с потреблението на лични устройства за слушане на музика (като телефони или цифрови музикални плейъри) и визитата на шумни клубове и концерти, са постоянно срещани и могат да бъдат главен фактор, способствуващ за загубата на слуха.

Всъщност създателите считат, че мощните мелодии могат да изложат на риск от загуба на слуха до 1,35 милиарда младежи по света.

Какво е прегледано в изследването

Систематичният разбор включва разглеждане на голям брой изследвания, с цел да се открият поредни констатации. В това изследване създателите са присъединили 33 рецензирани изследвания, оповестени сред 2000 и 2021 година, в които са взели участие над 19 000 души на възраст 12-34 години.

В изследването рисковото слушане е несъмнено като слушане на равнища над 80 децибела за повече от 40 часа седмично. За подтекст, това е равнището, над което множеството австралийски щати изискват от промишлеността да ползва процеси за отбрана от шума, като да вземем за пример потребление на слухови протектори.

Проучването удостоверява, че процентът на практиките на рисково слушане е висок при подрастващите и младежите: 23,81% от тях са слушали музика на персонални устройства на рискови равнища, а 48,2% - на шумни места за развлечение (макар че този % е по-малко сигурен).

Въз основа на световните оценки на популацията това значи, че до 1,35 милиарда младежи в международен мащаб са изложени на риск от загуба на слуха. Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че над 430 милиона души по света към този момент имат инвалидизираща загуба на слуха и разпространяването може да се удвои, в случай че предварителната защита на загубата на слуха не се трансформира в приоритет.

Резултатите съответстват с предходни наши изследвания, извършени от Националните акустични лаборатории на Австралия и Центъра за взаимни проучвания HEARing.

Преди повече от десетилетие докладвахме за висок капацитет за загуба на слуха от навестяване на нощни клубове, заведения и концерти онлайн при млади австралийци на възраст сред 18 и 35 години.

Тогава установихме, че 13% от младите австралийци (на възраст 18-35 години) получават годишна доза звук от нощни клубове, концерти и спортни действия, която надвишава оптимално допустимата доза в промишлеността.

През 2015 година СЗО започва самодейността " Make listening safe ", с цел да насърчи младежите да пазят слуха си.

Защо шумът е нездравословен за слуха ви

И по този начин, какъв е казусът със мощната музика? Подобно на слънчевите лъчи, несъразмерното излагане може да докара до увреждане.

Силният звук, в това число музиката, може да убие кафези и мембраните във вътрешното ухо (кохлеята).

Проучванията демонстрират, че загубата на слуха е резултат от композиция от прекомерно мощен тон (и не е належащо той да е мъчителен, с цел да аргументи увреждане на слуха), прекомерно дълго слушане на мощен тон (и колкото по-силен е звукът, толкоз по-малко време можете да слушате, преди слухът ви да бъде застрашен) и какъв брой постоянно сте изложени на въздействието му (а увреждането на слуха се натрупва с течение на времето).

Добро " предписание за ухото " е, че в случай че чувате звънене в ушите си при или след слушане, има риск да увредите слуха си. Този вид загуба на слуха е трайна и може да наложи потреблението на слухови апарати или кохлеарни импланти.

Какво можем да създадем, с изключение на да изхвърлим слушалките и да заобикаляме клубовете и живата музика?

Първо, тъкмо както при слънцето и кожата, би трябвало да сме наясно с рисковете за слуха ни и да предприемем нужните стъпки, с цел да се предпазим. Трябва да сме наясно какъв брой мощен е звукът към нас и по какъв начин да поддържаме излагането му в границите на безвредните равнища.

Можем да създадем това, като използваме персонални средства за отбрана на слуха в клубовете (например подобаващи за задачата наушници или тапи за уши) или като ограничим честотата на визитите си в шумни музикални заведения или времето, през което оставаме в в действителност шумни такива.

В Австралия хората могат да получат достъп до безвъзмезден калкулатор на риска от звук, с цел да изчислят персоналния си риск благодарение на онлайн измервател на равнището на звука и да проучат по какъв начин измененията в метода на живот могат да защитят слуха им, като в същото време им разрешат да се любуват на музиката.

Повечето телефони към този момент са снабдени със програмен продукт, който може да следи за безвредните равнища на слушане и да лимитира излагането.

Защитата на слуха на място на осъществяване на събитието е по-голямо предизвикателство и може да изисква регулаторни и отраслови подходи. Нашето проучване през 2020 година разпознава ограничения за надзор на заплахите за местата за забавление, като да вземем за пример периодично повтаряне на по-силни и по-тихи равнища на звука, ротация на личния състав, обезпечаване на тихи стаи и издигане на местата на високоговорителите над височината на главата. Също по този начин показахме, че диджеите и заведенията са отворени към начинания, ориентирани към понижаване на риска от загуба на слуха за техните гости и личен състав.

Възможни са взаимни отстъпки, които биха могли да обезпечат опция за наслаждаване на музиката в заведенията за жива музика, като в същото време защищават слуха. По този метод всички ще могат да се любуват на музиката по-дълго време. /БГНЕС

---------------------------

Робърт Коуън, професорски теоретичен помощник, аудиология и речева патология, Университет на Мелбърн
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР