Музика: Франческо КавалиЛибрето: Джачинто Андреа ЧикониниПърво изпълнение: Театър Сан Касиано“,

...
Музика: Франческо КавалиЛибрето: Джачинто Андреа ЧикониниПърво изпълнение: Театър Сан Касиано“,
Коментари Харесай

Язон“ – опера в три действия от Франческо Кавали

Музика: Франческо Кавали
Либрето: Джачинто Андреа Чиконини
Първо осъществяване: Театър „ Сан Касиано “, Венеция, 5 януари 1649 година

Действащи лица:
Алинда, прислужница на Изифиле – сопран   
Аморе, Любовта (Купидон, страж на Изифиле) – сопран
Бесо, Капитан на бойците на язон – бас
Делфа, прислужница на Медея – контраалт   
Демо, джудже от двора на Егео – тенор
Егео (Егей), цар на Атина – тенор   
Еол, господ на ветровете – контраалт   
Херкулес, аргонавт – бас
Язон, лидер на аргонавтите – контраалт   
Юпитер, господ – бас
Изифиле (Хипсипила), кралица на Лемнос – сопран
Медея – кралица на Колхида – сопран   
Орест, поддръжник на Изифиле – сопран
Соле (Слънцето, Аполон), страж на Медея – сопран
Волано – тенор   
Дзефиро – сопран   
Ветрове, духове, аргонавти, богове, бойци и моряци.

Пролог
Прологът стартира с появяването на две символни митологични фигури: Соле – Слънцето или Аполон и Аморе – Любовта или Купидон. Соле слави деня, тъй като се чака Язон да тръгне дружно с аргонавтите си, с цел да намерят Златното руно. Слънцето ликува и поради желанието на Язон да се ожени за Медея, която е негова потомка. В последвалия речитатив на Купидон, той упреква Слънцето, че не е помолило за позволение за този брак. Аморе към този момент е свързал Язон с Изифиле – кралицата на остров Лемнос. Те стартират да спорят до края на пролога без да стигнат до позволение на спора.

Първо деяние
Херкулес се оплаква, че Язон към момента не е безсънен, макар че слънцето към този момент грее. Той е угрижен, тъй като Язон е заплеснат и не помни дилемите си. Причината за това е любовна връзка с мистериозна жена, която идва при него, когато падне мрак, без в никакъв случай да разкрива самоличността си. Тази мистериозна жена е самата Медея, кралица на Колхида, която към този момент се е отегчила от брачна половинка си – Егео, влюбила се е в Язон и даже е родила близнаци от него.  В резултат на това Язон подценява отговорностите си. Капитан Бесо влиза и се пробва да убеди Херкулес, че всички хора имат своите пороци и по тази причина не трябва да се тормози. Херкулес, който е почтен човек, споделя на Бесо, че и той се е размекнал, на което Бесо дава отговор: „ От жена се родих “.
Язон е заслепен от любовното наслаждение. Херкулес го упреква, че подценява подготовката за борба и двамата стартират спор за дълга и удоволствията на любовта. Херкулес въпреки всичко съумява да убеди Язон да завършат делото си. Тогава Язон моли кралица Медея да му разреши да вземе Златното руно. Тя се съгласява, при изискване, че той ще се ожени за мистериозната си, нощна държанка. Язон, без даже да е виждал лицето на тази жена, се съгласява  и Медея му разкрива, че това е самата тя.  Изпълнена с наслада, двойката стартира да крои проекти за заграбване на Златното Руно и за бягството им от Колхида.
Медея е сама, пеейки арията „ Se dardo pungente “ за болката от желанието за обич. Към нея се причислява Егео и дружно разискват брака си, който Медея желае да приключи. Егео не е в положение да преживее раздялата и моли Медея да го убие с кинжал. Тя отхвърля и напуща. Сам, Егео оплаква изгубената си обич.
Междувременно Изифиле е достигнала устието на река Ебро, откакто е избягала от остров Лемнос. По тези далечни крайбрежия, тя се надява да научи новини за Язон. Тя изпраща правилния си компаньон – Орест, в Колхида. Орест се натъква на Демо, лакей на Егео, който му подмята, че Язон е безнадеждно влюбен в Медея и желае да избяга дружно с нея.
Изифиле е в транс и плаче. Тя обезверено чака Орест да се върне с вести за Язон, който има вяра, че е изгубила вечно.
През това време Медея е в покоите си и прави вълшебства, пеейки арията „ Dell`antro magico “, с цел да призове Плутон – царя на Подземния свят и да го помоли да закриля Язон, до момента в който търси Златното руно. Хорът на духовете дава отговор на апела ѝ и те се съгласяват да оказват помощ на Язон, като му дават вълшебен пръстен. Това е и най-известната сцена в операта. Действието свършва с танц.

Второ деяние
Изифиле чака Орест да се върне и да ѝ каже дали е намерил нейния обичан Язон. Тя е потънала в такава тъга, че е останала без сили и заспива. Алинда, прислужницата ѝ, пее радостна песен за нова обич и се надява, че това ще е лек за болката.
Орест идва и Изифиле го упреква, че е отсъствал. Тя го изкушава да я целуне, а по-късно още веднъж заспива. Орест пее любовна песен и взема решение да я целуне. Това я разсънва и тя пита за Язон. Орест оповестява, че брачният партньор ѝ към този момент не я обича и има друга обичана в Колхида. Освен това, той споделя, че Язон възнамерява да търси Златното руно, само че че, може би, тя ще успее да приказва с него, когато корабът му минава край острова.
При крепостта, където е овенът със златното руно, идват Медея, Язон и прислужницата Делфа. Музиката и стилистичните жестове основават атмосфера на борба. Започва битката сред Язон и чудовището.
След борбата, Медея се твърди, че Язон не е ранен. Херкулес го поучава да напусне скоро, тъй като хората се изправят против него поради руното.
Демо, който е следил всичко, е видял, че Язон се завръща на корабите дружно с Медея, която е решила да изостави брачна половинка и родината си. Той презира дамите поради това, че употребяват своите хитрини и се кълне, че в никакъв случай няма да бъде подведен от измамите им, като се влюби. След това оповестява на Егео за бягството на жена му. Егео осъзнава, че Медея го е оставила поради Язон и полудява от ревнивост. Той и Демо потеглят след тях.
Боговете също не са удовлетворени от случилото се. Юпитер и Еол вземат решение да основат стихия, която да унищожи кораба, и да издави всички на борда му. Аморе  още веднъж се намесва и се моли за живота на екипажа и пасажерите: самият той ще се погрижи да накаже Язон, като го върне при отчуждената му брачна половинка. На кораба Орест среща Демо и двамата приказват дълго. Демо е ужасяващ от бурята и се тревожи за живота си. Той оповестява, че до момента в който Егео е преследвал Язон е паднал във водата и се е удавил. Бурята принуждава аргонавтите да дебаркират в Лемнос. Орест бърза да каже на Изифиле.
Следващата сцена стартира с любовен дует на Язон и Медея. В речитатива, който следва, Херкулес възхвалява Язон, че е извършил своя дълг, а Медея изрича своята буйна обич към него.
Орест се връща и споделя на Язон, че Изифиле го търси. Язон и Медея се съгласяват да се срещнат с нея. Макар Медея да признава ревността си, тя желае да знае коя е другата жена на Язон. Той споделя, че не обича друга, само че Медея не му има вяра.
Двамата любовници се срещат с Изифиле. Тя се приближава до Язон, само че той убеждава Медея, че няма усеща към някогашната си жена. Язон се присмива на молбите на Изифиле да се върне при нея. Тя припомня на Язон, че имат деца, само че той отхвърля, че в миналото я е обичал. Емоциите на Изифиле минават в фамозната ѝ сцена на полуда.
Бесо още веднъж пази Язон, че търси обич. Алинда дава отговор, че се радва на идването на всички бойци, които са разполагаем на девиците на Лемнос вследствие на бурята. Бесо и Алинда флиртуват. Когато Бесо споделя на Алинда, че е боец, тя не му има вяра, тъй като няма рани или белези. В последна сметка се съгласяват да спрат да спорят и пеят любовния дует „ Non piu guerra “.

Трето деяние
На поляна с цветя, Бесо и Делфа разискват спорните бракове на Язон с Медея и Изифиле.
Медея и Язон заспиват прегрънати, откакто Язон споделя на обичаната си, че ще сънува хубостта ѝ.
Бесо вижда двамата влюбени и стартира да изпитва ревнивост, тъй като и той желае да откри любовта.
Изифиле на вятъра е търсила Язон. Тя взема решение да отиде на поляната, с цел да си почине, само че там открива двамата любовници, които спят. Тя разсънва Язон и двамата стартират да спорят. Язон се тревожи, че Медея ще се разсъни и ще го откри с Изифиле. Всъщност, Медея е будна, само че продължава да се преструва, че спи, с цел да чуе диалога им. Язон дава обещание да се върне при Изифиле. Тя не му има вяра, само че Язон се кълне и я целува. Медея се изправя и презира Язон за нелоялността му. За да изкупи това закононарушение, Язон се съгласява да накара Бесо да убие Изифиле. Медея си потегля, като се преструва, че разрешава на Язон да се върне при жена си. Язон кара Изифиле да се срещне скрито с Бесо в Долината на Орсено и да го попита дали е извършил заповедите му.
Веднага по-късно Язон се среща с Бесо и му подрежда да отиде в Долината на Орсено и да чака делегат, който ще попита дали е извършил заповедите му. Бесо би трябвало да хвърли пратеника в морето.
През нощта, Егео (облечен като моряк) е с Демо (облечен като селяндур с фенер). Егео пее арията „ Perch`io torni a penar “, в която се оплаква от нещастното си състояние на плебей на необуздана обич към Медея. След като вижда Егео, Демо, който има вяра, че царят е мъртъв, моли за благосклонност.
През нощта Изифиле е сама, само че е радостна, тъй като има вяра, че Язон се е върнал при нея. След това потегля към Долината на Орсено.
Орест обаче я вика да се върне и да нахрани гладните близнаци. Тя го прави и потегля по-късно.
В долината, Медея показва яростта си против своята съперница. Тя чака идното ликвидиране на Изифиле, само че Бесо към момента не е пристигнал.
Делфа идва и пита Медея за какво е толкоз ревностна и ядосана. Казва ѝ, че няма значение дали Язон ѝ е правилен или не, тъй като любовниците в никакъв случай не са лоялни един към различен.
Бесо и бойците му идват и когато се доближават, Медея възнамерява да го попита какво се е случило. Бесо я пита дали я е изпратил Язон и тя споделя, че да. След това дамата го пита дали е извършил заповедите си. Когато чуват тези думи Бесо и бойците я арестуват и хвърлят в морето.
Изифиле среща Бесо по-късно и също го пита дали е извършил заповедите. Бесо ѝ споделя да съобщи, че „ убива единствено една кралица дневно “ и няма да извърши втората заповед. Изифиле намира известието за загадъчно.
Егео, който към момента търси Медея, чува виковете й за помощ и незабавно се гмурва, с цел да я избави. Сърцето на Медея се разтапя от тази саможертвена постъпка и тя още веднъж декларира любовта си към Егео, само че го моли да убие предателя Язон.
Бесо оповестява на Язон, че е умъртвил кралицата, само че не показва име. Язон има вяра, че Бесо има поради Изифиле. Язон страда и е потопен в тъга, тъй като има вяра, че е умъртвил жена си по молба на ревностната Медея. След това той припада. Егео го намира в безсъзнание и изважда кама, с цел да го убие, само че Изифиле вижда това и взима камата от ръцете на Егео.
Когато идват бойците на Бесо, Язон заповядва на капитана да арестува Егео. Разбирайки, че Изифиле е към момента жива, той упреква Бесо, че не се подчинява на заповедите му. Бесо споделя, че се е подчинил, като е умъртвил Медея. Медея удостоверява, че Бесо я е арестувал и я е хвърлил в морето, а Изифиле си спомня, че той ѝ е споделил, че „ убива единствено една кралица дневно “. Язон вижда камата и мисли, че Изифиле се е пробвала да го убие, само че тя споделя, че е извадила камата от ръцете на Егео.
Когато Егео признава, че той е този, който се е опитал да убие Язон, Медея признава, че тя е поискала това възмездие. Медея афишира, че към този момент не обича Язон и желае да остане с Егео. Разкаян, Язон моли Изифиле за амнистия. Неговата невярност я погубва, само че умирайки тя му споделя, че все пак го обича и му прости. Изифиле и Язон пеят любовен дует, което е и общоприетият благополучен край за венецианските опери. Алинда, Орест, Делфа и Демо вършат обичайния за жанра от епохата, къс коментар на радостната сцена, последван от дует на Медея и Изифиле и квартет на Изифиле, Язон, Медея и Егео.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР