Музейте са места, които пазят нашите знания и памет. Някои

...
Музейте са места, които пазят нашите знания и памет. Някои
Коментари Харесай

В Историческия музей в Плевен има и експозиция за оперната прима Гена Димитрова

Музейте са места, които пазят нашите познания и памет. Някои от тях са издигнати особено за тази цел, а други са настанени в други подобаващи здания. Прави усещане, че те са строени от най-известните архитекти.

Наличието на голям брой монументи от другите исторически столетия е причина за развиването на музейното дело в град Плевен. Регионалният исторически музей в седмия по население в България и третият по величина в Северна България (след Варна и Русе), се намира в централната част на града.

Разположен е в двуетажна постройка, издигната през 1888 година за потребностите на армията, с обща повърхност от към 7000 кв. м и парк с открита експозиция на повърхност от 37 декара. Планът и пространствената комбинация на постройката са от линеен вид с едно дясно крило - необятно публикуван в Централна Европа и Русия в края на XIX век.

През септември 1978 година, след обединяването на Окръжния исторически музей и Военно-историческите музеи в Дирекция "Културно-историческо завещание ", е решено всички нейни експозиции да се осъществят в постройката, употребена до този миг като казарма и Школа за запасни офицери.

От 1984 година музеят е ситуиран във внушителна по размери с художествено-архитектурна и историческа стойност двуетажна постройка - монумент на културата с национално значение, издигната през 1884-1888 година по италиански план за казарма.

Регионалният исторически музей води началото си от учреденото през 1903 година Археологическо сдружение в града, което основава своя колекция от предмети, първите от тях разкрити при разкопки в крепостта Сторгозия. През 1923 година сбирката е изложена в постройката на читалище "Съгласие ", а през 1953 година музеят става независима институция. През 1984 година е изместен в сегашната си постройка за честването на "1300 годишнината от основаването на Българската страна ".

Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. Специализираната библиотека на музея разполага с над 10 000 тома научна литература и периодически издания.

Сред функционалностите на музея са търсене, изследване, показване, запазване и разпространение на паметниците на културата, естествените мостри, флората и фауната на територията на областите Плевен и Ловеч. В този регион са разкрити значими археологически обекти от праисторията - работилницата за мустериенски върхове от село Муселиево, праисторическото населено място до село Телиш; античността - римският град Улпия Ескус в село Гиген, Късноантичен град Долум - край град Белене, Ад Путеа - село Рибен, късноантичната и ранновизантийска цитадела Сторгозия, средновековната българска крепостта в Никопол.

В музея има и природонаучна експозиция. По профил музеят е общоисторически с природонаучен отдел. В структурата му са включени следните съществени профилирани посоки и обслужващи звена: Археология; История на България ХV - ХІХ в.; Нова и най-нова история; Етнография; Природа; Фондове, теоретичен списък и профилирана библиотека; Връзки с медиите и музейни просветителни програми; Ателие за реституция и консервация; Фотолаборатория.

Днес РИМ - Плевен е измежду най-големите музеи в България с величествен фонд от музейни полезности - документални и материални свидетелства за историята, материалната и духовната просвета, мостри от живата и неживата природа, които са неделима част от националното ни културно-историческо и естествено завещание. С високата си художествена, историческа и природонаучна стойност те са извънредно скъпи свидетелства освен за българската история и просвета, за палеонтологичното и антропологичното минало на град Плевен и района, само че и за историята на разнообразни култури и нации, оставили трайни дири по нашите земи и в европейското културно пространство.

В музея има и непрекъсната експозиция - зала за огромната оперна прима Гена Димитрова . В началото на експозицията са подредени фотоси, представящи елементи от живота на певицата, родена в село Беглеж. В главната зала, построена като сцена, са показани снимки на най-големите оперни подиуми, на които е пяла - "Арена ди Верона " и "Ла Скала ". Върху сцената на експозицията са ситуирани концертни и оперни костюми на примата. Сред тях е имитация на костюм, с който тя е изпълнявала ролята на Турандот в "Метрополитен опера " в Съединени американски щати.

Регионален исторически музей в Плевен е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 40-то място в него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР