Музеят-панорама Бородинската битка“ открива изложба, посветена на 210-годишнината от превземането

...
Музеят-панорама Бородинската битка“ открива изложба, посветена на 210-годишнината от превземането
Коментари Харесай

Московски музей отваря изложба по повод 210 г от превземането на Париж

Музеят-панорама " Бородинската борба “ открива галерия, отдадена на 210-годишнината от завладяването на Париж от съветските и съюзническите войски. За изложбата " Ликувай, Москва! Русия е в Париж! " заяви шефът на музея Владимир Преснов пред РИА Новости, предава " Фокус ".

" Изложбата ще бъде открита на 19 март 2024 година... Заглавието е взето от стихотворението на Пушкин " Спомени в Царское село ", което той прочите на изпита в лицея на 20 януари 1815 година “, изясни той.

Директорът добави, че заглавието на изложбата много тъкмо отразява политическата обстановка, която се развива след завладяването на Париж през март 1814 година Тогава съветският император има опция да приложи на процедура концепциите си за следвоенното устройство на Франция и Европа, а мощта на съветската войска му служи като мощен мотив.

Изложбата показва портрети на исторически персони, чиито имена са директно свързани с обсадата на Париж и последвалото триумфално влизане на съюзническите сили в столицата на Франция. Фелдмаршал К. декор Шварценберг и военачалник М. Б. Барклай де Толи командват съюзническите армии.

Защитата на Париж се поддържа от френския корпус на маршалите Мармон и Мортие. Адютантът на Александър I, М. Ф. Орлов, изиграва забележителна роля в договарянията за капитулация. Генерал Ф. У. Остен-Сакен служи като боен губернатор на Париж.

Гравюри от началото на ХIХ век изобразяват тържественото шествие на съдружниците по улиците на Париж, демонтирането на статуята на Наполеон от Вандомската колона и Наполеон, подписващ акта за абдикация. Графични листове със подиуми от Великденската молитва на площад " Конкорд " през април 1814 година напомнят това събитие, което има алегорично значение за последващото възобновяване на династията Бурбон.

Сред експонатите са мостри на хладно оръжие от края на XVIII – началото на XIX век, наградни медали „ За завладяването на Париж “ и орден „ За престоя на император Александър I в Париж “, направени от Ж. Б. Андрю в парижкия монетен двор.

Изложбата е проведена с присъединяване на частни колекционери, измежду които Александър Вихров, Татяна и Сергей Подстаницки.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР