Музеят е в близост до Колизеума и е разположен в

...
Музеят е в близост до Колизеума и е разположен в
Коментари Харесай

Гигантска мраморна карта на древен Рим със собствен музей

Музеят е наоколо до Колизеума и е ситуиран в нов археологически парк на един от седемте фамозни римски хълма
Мраморна карта на античен Рим, която не е показвана обществено от съвсем 100 години, се снабди със собствен музей в непосредствена непосредственост до Колизеума, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Картата е известна като Forma Urbis.

Музеят, ситуиран в нов археологически парк на един от седемте фамозни римски хълма, се открива през днешния ден - най-новото предложение на града, който се стреми да стане още по-привлекателен за възходящия брой туристи.

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА
 

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА

" Това е прелестен ден. Откриваме археологически парк в една изключителна част на града и нов музей, в който ще покажем шедьовър, невъобразим от към век ", съобщи кметът на Рим Роберто Гуалтиери.

" Искаме град, в който музеите и улиците са свързани, и където хората, до момента в който се разхождат, могат изцяло да оценят и да се насладят на хубостта, само че по-добре да схванат по какъв начин градът ни е бил видоизменен ".

Forma Urbis е монументална, извънредно подробна мраморна карта на античен Рим, изсечена през ръководството на император Септимий Север сред 203 и 211 година върху 150 обособени плочи и с размери 18 на 13 метра.

Тя е била ситуирана на стена в античния град, само че през вековете последователно се разпада, като локалните поданици употребяват някои от плочите за нови здания.

По време на разкопки през 1562 година са открити фрагменти и учените считат, че са оживели към 10 % от цялото оборудване, в това число сектори, показващи Колизеума и Циркус Максимус, както и проекти на бани, храмове и частни къщи.

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА

Огромната мраморна карта се е оказала скъп източник за разбирането на устройството на античния Рим, само че всички останали части не са показвани дружно от 1924 година

В новото, новаторско оборудване фрагментите са сложени върху репродукция на известната карта на Рим, основана през 18-и век от геодезиста Джовани Батиста Ноли, на който се приписва правенето на първата точна карта на римските улици.

Мраморните части лежат върху картата на Ноли, показвайки връзката им с развиващия се ренесансов град.

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА

Извън музея, в открития парк откъм страната на Целийския рид, археолозите са прокарали алеи, завършени с древноримски надгробни знаци и мраморни колони, открити при разкопки в града в последните десетилетия.

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА
 

Снимка: Gregorio Borgia/AP/БТА

Проектът, който е на стойност пет милиона евро, е част от по-мащабна стратегия на Рим. Градът претърпява туристически взрив след края на пандемията от КОВИД-19, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР