Музей на миниатюрните книги, вписан в рекордите на Гинес, ежедневно

...
Музей на миниатюрните книги, вписан в рекордите на Гинес, ежедневно
Коментари Харесай

Музей на миниатюрните книги в Баку притежава над 8700 издания

Музей на дребните книги, вписан в върховете на Гинес, всекидневно притегля голям брой туристи в столицата на Азербайджан. Колекцията е частна, само че достъпът до нея е безвъзмезден. Целта е музеят да провокира още по-голям интерес на хората към книгите.


Страст от хартия и мастило. И едно от съкровищата в Стария град. Миниатюрни книги, само че заемащи голямо място в сърцето на една колекционерка. На тях Зарифа Салахова посвещава повече от 30 години от живота си. Събрала е над 8700 мини издания от над 80 страни. И най-интересните от тях са в музея.

Тук се намира най-малката книга в света. Тя е дълга и необятна единствено 0,75 милиметра и може да се побере върху иглено ухо.

Микрокнигата от 22 страници се съхранява в дребна бяла кутийка. Произведена е в Япония и споделя за цветята и растенията там и върви дружно със специфична лупа. Край нея са още 3 японски книги с формат по 2 милиметра.

Най-старата дребна книга тук е копие на Корана от 17 век. Има и дребни копия на Библията. А всеки пристигнал търси обичаните си книги на неговия език.

Творби на Пушкин, Шекспир, Данте, Достоевски, Екзюпери. Намираме и книги на български език. А на стената стои фотография на колекционерката с певицата Йорданка Христова. Място, където книгата даже излиза от хартиените корици. Една история може да се завърти и върху макари като тези. Защото без значение каква е неговата форма, словото постоянно е смисъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР